Bijušais ASV viceprezidents Als Gors un ANO Klimata izmaiņu starpvaldību paneļa (IPCC) vadītājs Radžendra Pačauri pirmdien svinīgā ceremonijā Oslo saņēma Nobela Miera prēmiju par viņu centieniem cīņā ar globālo sasilšanu.
"Mēs apsveicam IPCC un Alu Goru par šī gada Nobela Miera prēmijas saņemšanu," sacīja Norvēģijas Nobela komitejas vadītājs Ūle Mjēss, Oslo pilsētas hallē pasniedzot diplomus un zelta medaļas.

"Mēs pateicamies jums par paveikto Mātes Zemes labā un novēlam panākumus šajā darbā, kas ir tik svarīgs mums visiem. Ir vajadzīga tūlītēja rīcība. Klimata izmaiņas jau tagad virzās ārpus cilvēku kontroles," viņš norādīja.

Gors savā pateicības runā norādīja uz nepieciešamību cīnīties pret klimata izmaiņām.

"Pašiem nemaz to neaptverot, mēs esam aizsākuši karu pret pašu zemi. Ir pienācis laiks noslēgt mieru ar planētu," sacīja Gors, norādot, ka planētas iedzīvotāji katru dienu atmosfērā izlaiž 70 miljonus tonnu globālo sasilšanu izraisošu piesārņojumu, pārsvarā oglekļa dioksīdu.

Pretēji zinātnieku pirms dažiem gadiem paustā brīdinājuma par "kodolziemu", pasauli tagad sagaida "oglekļa vasara", viņš norādīja.

Norvēģijas Nobela komiteja Goru un IPCC izvēlējusies no 181 kandidāta, kas šogad pretendēja uz 10 miljonu Zviedrijas kronu (769 000 latu) lielo prēmiju.

Gors un IPCC apalvoti "par viņu centieniem izplatīt un palielināt zināšanas par cilvēka izraisītām klimata izmaiņām un likt pamatus par pasākumiem, kas nepieciešami, lai novērstu šīs izmaiņas", teikts Nobela komitejas paziņojumā.

"Viņš, iespējams, ir viens indivīds, kas darījis visvairāk, lai visā pasaulē radītu plašāku sapratni par pasākumiem, kurus nepieciešams veikt globālās sasilšanas apkarošanai," norādīts Nobela komitejas paziņojumā, runājot par Goru.

Savukārt "IPCC radījusi arvien plašāku informētu konsensu par saistību starp cilvēka darbību un globālo sasilšanu", teikts paziņojumā. "Ir nepieciešama tūlītēja rīcība, vēl pirms klimata izmaiņas kļūst nekontrolējamas," izraisot sausumu, plūdus un jūras līmeņa celšanos.

1988.gadā ANO izveidotā IPCC apvieno 2500 pētnieku, kas pārstāv vairāk nekā 130 valstis, un šogad publicēja ziņojumu, kurā cilvēka darbība saistīta ar klimata izmaiņām, sākot ar karstuma viļņiem un beidzot ar plūdiem.

Kopš ASV viceprezidenta amata pamešanas 2001.gadā Gors aktīvi darbojies kā lektors, brīdinot par draudiem, ko rada globālā sasilšana, bet pagājušajā gadā uz ekrāniem parādījās viņa dokumentālā filma "An Inconvenient Truth" ("Neērtā patiesībā"), kas izcīnīja arī Amerikas Kinoakadēmijas balvu "Oskars".

59 gadus vecais Gors ir solījis savu prēmijas daļu nodot bezpeļņas organizācijai "Alianse klimata aizsardzībai".

Pagājušajā gadā Nobela Miera prēmija tika piešķirta Muhamadam Junusam no Bangladešas, kurš ieguvis iesauku "nabagu baņķieris", un viņa vadītajai kredītiestādei "Grameen Bank", kas piedāvā aizdevumus nabadzīgiem cilvēkiem bez jebkāda finansiālā nodrošinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!