Ķīnas oficiālie pārstāvji paziņojuši, ka AIDS un HIV pagājušajā gadā kļuvuši par izplatītāko ķīniešu nāves cēloni, apsteidzot citas nopietnas infekcijas slimības, trešdien vēsta BBC.

Šāds stāvoklis valstī konstatēts pirmo reizi.

Valsts plašsaziņas līdzekļu atskaitē norādīts, ka pirmajos deviņos mēnešos 2008. gadā no HIV un AIDS miruši aptuveni 7000 cilvēku.

Otrajā un trešajā vietā ķīniešu nāves cēloņu sarakstā ir tuberkuloze un trakumsērga.

Mirstība no AIDS Ķīnā strauji pieaug. Turklāt speciālisti ne sevišķi uzticas valdības sniegtajiem datiem par HIV-inficēto skaitu, jo, visticamāk, amatpersonas nereģistrē visus inficēšanas gadījumus.

Ķīnā joprojām pastāv bažas, ka vietējie un reģionālie varas pārstāvji pazemina šos datus vai nu kļūdas dēļ, vai tāpēc, ka nav ieinteresēti nelabvēlīgo rādītāju publiskošanā.

Tikmēr HIV un AIDS izplatība Ķīnā nonākusi jaunajā bīstamajā stadijā. Sākotnēji no šīs infekcijas cietuši paaugstinātā riska grupas cilvēki, īpaši narkomāni. Bieži bija arī inficēšanas gadījumi asins pārliešanas rezultātā.

Tomēr pašlaik tiek uzskatīts, ka par galveno inficēšanās iemeslu kļuvuši seksuālie kontakti bez aizsargāšanās.

Ķīnā joprojām ir visai noslēgta sabiedrība, taču valsts piedzīvo straujas sociālās pārmaiņas.

Liela pārvietošanās brīvība nozīmē to, ka miljoniem strādnieku-migrantu pamet mazus ciematus, kur visi pazīst viens otru, un nokļūst lielās pilsētās, kur bauda anonimitāti.

Vīriešiem, kas ir tālu no savām ģimenēm, ir vairāk iespēju stāties seksuālajos kontaktos. Prostitūcija kļūst plaši izplatīta, bet seksuālie kontakti pirms laulības kļūst par sabiedrībā pieņemamu parādību.

Otrdien Pasaules Veselības organizācija (PVO) brīdinājusi par strauju HIV-inficēto skaita pieaugumu Āzijā homoseksuālo kontaktu ceļā, ja netiks uzlabots skaidrošanas darbs vai īstenoti kādi citi pasākumi slimības novēršanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!