ASV notiek lielākās pretterorisma mācības, lai pārbaudītu rīcības modeļus uzbrukumu gadījumā, kuros tiek lietoti bioloģiskie un ķīmiskie ieroči, informē ārvalstu prese.
Piecu dienu ilgajās mācībās “TOPOFF 3” piedalās vairāk nekā 10 000 cilvēku, iesaistot arī Kanādas un Lielbritānijas iedzīvotājus, un tās izmaksā aptuveni 16 miljonus ASV dolāru.

Pirmdien vienlaikus notika bioloģiskā uzbrukuma simulācija Ņūdžersijā un ķīmiskā uzbrukuma simulācija kādā Konektikutas ostā.

Otrdienas mācībās uzmanība būs koncentrēta uz slimnīcām, raksta BBC.

“Šo simulāciju mērķis ir nevis likt mums “izskatīties labi”, bet gan spēt izplānot iespējamos rīcības modeļus,” saka ASV iekšējās drošības ministrs Maikls Čertofs.

“Mēs vēlamies koncentrēt uzmanību uz tām teritorijām, kas varētu kļūt par teroristu mērķi un ir visneaizsargātākās, lai mēs varētu iegūt vērtīgu pieredzi.”

Kaut arī izmantotie ieroči nav īsti, federālās un vietējās amatpersonas, kā arī ārkārtas dienesti rīkojas tā, it kā briesmas būtu reālas.

Iesaistītie cilvēki izliekas, ka ir kļuvuši par bioloģiska ieroča upuriem un sūdzas par gripai līdzīgiem simptomiem, savukārt glābēji ietērpjas piemērotos aizsardzības tērpos un cenšas saglabāt kontroli pār notiekošo.

2003.gada maijā Kanādā un ASV notika līdzīgas mācības “TOPOFF 2”, un tajās piedalījās 8 500 cilvēku. Tās bija pirmās liela apmēra pretterorisma mācības kopš 2001.gada uzbrukumiem Ņujorkai un Vašingtonai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!