Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā tiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" uzskata Ķīnu par aktīvu speciālo ieroču eksportētāju cilvēku spīdzināšanai, atsaucoties uz organizācijas ziņojumu vēsta aģentūra "Reuters".

Tiek ziņots, ka ar šāda veida preču ražošanu un eksportu, kuru vidū ir elektrošoka pistoles un steki ar asiem metāla galiem, nodarbojas 130 uzņēmumi, kas ir par 102 vairāk nekā pirms desmit gadiem.

Tiesību aizstāvji norāda, ka ne visas minētās lietas nonāk noziedznieku rokās. Daļa no eksporta saņem dažādu valstu tiesību aizsargājošās institūcijas. Taču vairākas prece izmanto arī kriminālos noziegumos.

Lai pierādītu minēto ieroču esamību, tiesību aizstāvji publicēja fotogrāfijas ar policistiem no Ganas, Senegālas, Ēģiptes un Madagaskaras, kuri ekipēti ar elektrošokeriem un stekiem.

Savukārt ķīniešu stekus ar metāla uzgaļiem, kas, pēc aizstāvju domām, atgādina viduslaiku vāles, tiek izmantoti Kambodžā, Nepālā un Taizemē. Starp eksporta precēm minētas metāliskas apkakles, plastika lodes, asaru gāze un bruņumašīnas demonstrāciju un masu nemieru apturēšanai.

Ķīnas kompānija "China Xining Import/Export Corporation" nodarbojas ar šādu produkciju pārdošanu 40 valstīs, gada laikā sasniedzot apgrozījumu 100 miljonu dolāru apmērā.

Par ieroču negatīvo ietekmi varēja pārliecināties dažādu nemieru laikā Āfrikā. Piemēram, 2011. gada aprīlī, divus mēnešus pēc Ķīnas īpašā aprīkojuma saņemšanas, sabiedrības protestu pret ekonomiskās situācijas pasliktināšanos laikā Ugandas policisti ar bruņumašīnām centās apturēt demonstrantus, kā rezultātā deviņi cilvēki tika nošauti, ap 100 guva ievainojumus, bet 600 – aizturēti.

Savukārt Kongo 2011. gadā priekšvēlēšanu laikā, izmantojot tos pašus ieročus, 33 cilvēki gāja bojā, bet 83 guva dažādus ievainojumus. Vairākkārtējie policistu pārkāpumi nelika šķēršļus tālākai sadarbībai "spīdzināšanas ieroču" jomā.

Aģentūra "Reuters" vēsta, ka Ķīnas Ārlietu ministrija ziņojumu nosauca par "neobjektīvu un tendenciozu".

"Šī starptautiskā organizācija vienmēr kritizēja Ķīnu, tāpēc es šaubos par ziņojuma patiesumu," sacīja ministrijas pārstāvis Hua Čunins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!