Foto: Reuters/Scanpix
Pazīstamā pasaules cilvēktiesību aizstāvības organizācija „Amnesty International” pasludinājusi trīs Krievijas pankroka grupas „Pussy Riot” dalībnieces par sirdsapziņas cietumniecēm. „Pussy Riot” meitenes tika arestētas pēc akcijas Kristus Pestītāja baznīcā 21.februārī, un Igaunijas prezidenta Henrika Ilvesa teiktais viņu aizstāvībai jau radījis lielu skandālu Igaunijā.

„Amnesty International" no Krievijas valdības prasa „nekavējoties un bez ierunām" atbrīvot aktīvistes, kuras saskārušās ar naidīgu Krievijas valsts un Pareizticīgās baznīcas vadības attieksmi, un pēc Krievijas likumdošanas var tikt sodītas ar līdz septiņiem gadiem cietumā.

„Apsūdzība huligānismā un aizturēšana nav adekvāta atbilde mierīgai, lai arī daudzus aizskarošai politisko uzskatu paušanai. Tāpēc viņas ir sirdsapziņas cietumnieces," teikts „Amnesty International" paziņojumā medijiem.

Jau vēstīts, ka 21.februārī "Pussy Riot" dalībnieces uzrāpās uz Maskavas Kristus Glābēja katedrāles altāra un centās nodziedāt dziesmu "Panka lūgšana". Viņu ieceri izjauca katedrāles apsargi.

Meitenēm izdevās aizbēgt, bet policija vēlāk aizturēja četras personas, tostarp vienu vīrieti, kas tiek turētas aizdomās par dalību "Pussy Riot". Divām arestētajām sievietēm policija izvirzīja apsūdzības huligānismā, kas pastrādāts organizētā grupā, kas ir opozīcijas protestētājiem reti izvirzīta apsūdzība.

Sabiedrības domas par incidentu Maskavas Kristus Glābēja katedrālē dalās. Daļa uzskata, ka sievietēm būtu jāpiemēro augstākais iespējamais sods, bet citi izvirzītās apsūdzības uzskata par pārāk skarbām. Pat Putins ir paudis viedokli par šo gadījumu, norādot, ka viņam radies negatīvs priekšstats par "Pussy Riot".

Savukārt šonedēļ plašu sabiedrisko rezonansi Igaunijā izraisīja šīs valsts prezidenta Ilvesa uzruna, atklājot Tallinas Mūzikas nedēļas otro dienu. Ilvess savā runā uzsvera, ka mūzika ir brīvība un nodemonstrēja video ierakstu no skandalozās Krievijas grupas "Pussy Riot" protesta akcijas pret pastāvošo varu pareizticīgo katedrālē Maskavā. Vēlāk pusotras stundas garā intervijā to komentēja Krievijas kultūras autoritāte Artemijs Troickis.

Igaunijas Evanģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Andress Pēders nosūtījis publisku vēstuli, kurā teic, ka Ilvess ar "Pussy Riot" darbības attaisnošanu ir aizskāris kristiešu un it īpaši pareizticīgo jūtas. "Huligānisms dievnamā nav attaisnojams," atklātajā vēstulē paudis arhibīskaps, aicinot lūgties, lai taisnīgi mērķi tiktu sasniegti taisnīgiem līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!