Foto: RIA Novosti/Scanpix
Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" tomēr atzinusi bijušo naftas kompānijas "Jukos" vadītāju Mihailu Hodorkovski un bijušo bankas "Menatep" īpašnieku Platonu Ļebedevu par "sirdsapziņas cietumniekiem", informē raidorganizācija BBC.

"Amnesty" paziņojusi, ka "nav nekādu šaubu, ka otrā krimināllieta [pret Hodorkovski un Ļebedevu] ir izmeklēta, pieļaujot nopietnus pārkāpumus, un ir politiski motivēta". Tāpat organizācija norādījusi, ka "abus apsūdzētos ir jāatbrīvo pirmajā spriedumā noteiktajā termiņā – attiecīgi 25.oktobrī un 2.jūlijā".

"Vairākus gadus viņiem piemēroja tiesas ierobežojumus, kuru mērķis bija politisks, nevis juridisks. Šodienas spriedums uzskatāmi parāda, ka Krievijas zemāko instanču tiesas nav spējīgas vai nevēlas spriest taisnīgu tiesu," pausts "Amnesty" paziņojumā.

Abu uzņēmēju advokāts Vadims Kļuviesasgants aģentūrai "Interfax" atzinis, ka "tas ir nedaudz – gadus septiņus – novēlots acīmredzamu faktu konstatējums".

Jau ziņots, ka Maskavas pilsētas tiesa kā kasācijas instance otrdien apstiprināja, bet nedaudz mīkstināja zemākās instances spriedumu, ar kuru naftas kompānijas "Jukos" līdzīpašniekiem Hodorkovskim un Ļebedevam piespriesti 14 gadi cietumā. Apsūdzētie pieprasīja viņus pilnībā attaisnot, lietu izbeidzot nozieguma sastāva trūkuma dēļ.

Saskaņā ar spriedumu kādreizējais Krievijas bagātākais cilvēks un viņa kolēģis iznāks brīvībā tikai 2016. gadā. Tiesa ir samazinājusi sodu par vienu gadu. Abi miljardieri jau sešus gadus ir pavadījuši ieslodzījumā saistībā ar pirmo spriedumu par ekonomiskajiem un finanšu noziegumiem.

Tiesājamie uzskata, kļuvuši par politiskas izrēķināšanās upuriem, jo savulaik traucējuši toreizējam prezidentam, tagad premjeram Vladimiram Putinam. Šādu versiju atbalsta arī daudzas Rietumvalstis un starptautiskās cilvēktiesību organizācijas.

"Amnesty International" gan maijā atteicās atzīt Hodorkovski par "sirdsapziņas cietumnieku", jo neesot tā, ka viņš būtu notiesāts pilnīgi bez vainas.

Uzņēmēju advokāti paziņojuši, kā pārsūdzēs spriedumu Augstākajā tiesā un, ja tas nelīdzēs, vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Prokuratūra savukārt turpina izmeklēšanu par Hodorkovska saistību ar pasūtījuma slepkavībām. Par tām var draudēt arī mūža ieslodzījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!