Nīderlandes galvaspilsētā Amsterdamā izsludināta bēdīgi slavenā sarkano lukturu rajona "lielā tīrīšana", un pēc kāda laika pilsētas centrā būs tikai dažas ielas, kur skatlogos būs redzamas prostitūtas, piedāvājot savus pakalpojumus.
Pilsētas mērs Jobs Koens norādīja, ka tas nepieciešams, jo prostitūcijas legalizēšana 2000.gadā neierobežoja noziedzniekus, kas vada Amsterdamas seksa tirdzniecības industriju.

Legalizēšana "nedeva mums to, uz ko mēs cerējām un ko gaidījām. Mēs vēlamies to daļēji atcelt, it īpaši saistībā ar sieviešu ekspluatāciju seksa industrijā," viņš teica.

Plāns paredz pārdot tur esošās ēkas lieliem komerciāliem attīstītājiem, kas tur ierīkotu veikalus un dzīvokļus, un veikt pasākumus pret suteneriem.

Lai samazinātu sutenerismu, eskorta servisiem un prostitūtu apsardzes firmām, kas parasti netiek reģistrēti kā uzņēmumi, liks iegūt licenci, fiksētu adresi un telefona numuru, un pakļaus tos finanšu auditam, viņš norādīja.

Prostitūcija ir bijusi neatņemama Amsterdamas sastāvdaļa, kopš pirmais tirdzniecības kuģis iebrauca tās ostā, un varas iestādes to pārsvarā pieļāvušas.

Atklātā seksa industrija ar kino, dzīvajiem šoviem, intīmpreču veikaliem un sievietēm skatlogos ir daļa no pilsētas tēla.

Pilsēta sāka slēgt bordeļus un seksa klubus 2003.gadā, lai apkarotu naudas atmazgāšanu. Septembrī amatpersonas paziņoja par vienošanos nopirkt ēkas, kurās atrodas trešdaļa prostitūtu logu.

Pilsētas domes deputāts Lodevijks Ashers sacīja, ka process tiks paplašināts, ierobežojot prostitūcijas apjomus.

Uz jautājumu, vai pilsētas tūrisma industrija cietīs, ja Amsterdama zaudēs savu sarkano lukturu pilsētas slavu, viņš atbildēja, ka zaudējumi būšot īslaicīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!