Prezidents Vladimirs Putins trešdien lika Krievijai gaidīt paziņojumu, vai viņš pieņems priekšlikumu ieņemt premjerministra amatu, taču analītiķi saka, ka viltīgais Kremļa līderis galu galā izdarīs šo pārmaiņu, apgriežot Krievijas varas struktūru ar kājām gaisā.
Saskaņā ar premjerministra pirmā vietnieka Dmitrija Medvedeva negaidīto priekšlikumu Putins kļūtu par premjerministru, kad nākamā gada maijā beigsies viņa otrais pēc kārtas un pēdējais prezidentūras termiņš.

Medvedevs, kuru Putins izraudzījies par savu pēcteci 2.marta prezidenta vēlēšanās, trešdien joprojām gaidīja viņa atbildi. Tomēr novērotāji uzskata, ka darījums, kas dos iespēju Putinam pēc aiziešanas no Kremļa saglabāt milzīgu varu, ir pabeigts. Daži izsakās, ka Putins varētu pat nepapūlēties pievērsties šim jautājumam pirms vēlēšanām.

"Medvedevs neimprovizēja, bet paziņoja scenāriju, kuru prezidents acīmredzot apstiprinās," prognozē laikraksts "Ņezavisimaja Gazeta". "Dmitrijs Medvedevs ir izpildījis savu misiju," savukārt raksta biznesa avīze RBC.

Ideja, ka Putins varētu ieņemt premjera amatu, var ievadīt dramatiskas pārmaiņas Krievijas vadībā, pirmo reizi vairāku gadsimtu laikā efektīvi pārvietojot varas centru no valsts vadītāja uz valdības vadītāju, uzskata analītiķi.

Ieņemot prezidenta amatu, Putins neatlaidīgi koncentrēja varu savās rokās un neslēpj, ka viņš vēlas saglabāt spēcīgu ietekmi arī pēc aiziešanas no Kremļa. Bijušais VDK virsnieks saka, ka viņa partijas "Vienotā Krievija" pārliecinošā uzvara pretrunīgi vērtētajās šā mēneša parlamenta vēlēšanās došot viņam "morālu" mandātu pēc prezidentūras termiņa.

Tagad darījums, kurā 42 gadus vecais tehnokrāts Medvedevs kļūst prezidents, bet Putins ieņem premjerministra amatu, varētu būt formula Putina palikšanai vadītāja sēdeklī. "Kā kabineta šefam Putinam būs lielāka ietekme nekā prezidentam," raksta avīze.

"Nav šaubu, ka gadījumā, ja viņš ieņems premjera amatu, tas krasi palielinās valdības lomu, kas nav noticis vismaz 10 līdz 12 gadus," raksta tabloīds "Komsomolskaja Pravda".

"Moskovskij Komsomļec" norāda, ka ir gaidāma milzīga pārbīde: "De facto mūsu politiskā sistēma tiek apgriezta ar kājām gaisā."

Pasaule mēnešiem ilgi dzīvoja neziņā par to, kurš nomainīs Putinu kodollielvalsts un pasaules lielākās enerģijas eksportētājvalsts vadībā. Neviens ietekmīgs politiķis nebija izteicis vēlēšanos balotēties 2008.gada prezidenta vēlēšanās. Pat Medvedevs klusēja līdz viņa kandidatūras negaidītajai apstiprināšanai pirmdien.

Baltais nams atteicies izteikt savu viedokli par Putina iespējamo palikšanu pie varas premjerministra amatā pēc atkāpšanās nākamā gada martā.

"Mēs turpināsim sadarboties ar viņiem, lai notiktu, kas notikdams," teica Baltā nama pārstāve Deina Perino. "Taču iekšpolitiku mēs ļausim viņiem sakārtot pašiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!