Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas Radio un televīzijas komisija (LRTK) sākusi analizēt Lietuvas telekanālos pārraidītās Krievijas produkcijas īpatsvaru.

Ar lūgumu veikt lielāko Lietuvas telekanālu translēto programmu monitoringu un analīzi, lai noteiktu, kāds ir šīs audiovizuālās produkcijas laiku sadalījums pēc izcelsmes valsts, komisijā vērsās Seima Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu frakcijas deputāts Laurīns Kasčūns.

Kā ziņu aģentūrai BNS pirmdien pastāstījusi LRTK administrācijas direktora vietniece Jurgita Iešmantaite, tiek analizēta "Eiropas, Krievijas un vietējā produkcija".

Pēc Kaščūna teiktā, pēdējā laikā Lietuvas telekanālos vērojams krass Krievijā veidotās produkcijas īpatsvara pieaugums.

"Šai produkcijā nereti vērojama Krievijas vai padomju dzīvesveida propagandēšana, nostalģija pēc padomju laikiem, kas it kā vedina vilties demokrātiskajā iekārtā un rosina uz prokremlisku orientāciju. Šai gadījumā ir svarīgi uzsvērt, ka Krievijā kultūra ir saistīta ar politiku. Krievija uzskata televīziju par savas "maigās varas" instrumentu, kas īpašu nozīmi iegūst informācijas kara kontekstā," uzsvēris deputāts.

Viņš pievērsis uzmanību tam, ka Krievija ar savas televīzijas produkcijas palīdzību veido noteiktus identitātes elementus, un piesaista skatītājus attiecīgai kultūras un informācijas telpai.

"Cilvēki, kuri tādā veidā tiek pieradināti pie Krievijas produkcijas, nereti vieglāk pakļaujas arī naidīgai propagandai un dezinformācijai, kas tiek izplatīta Krievijas telekanālos," brīdinājis Kasčūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!