Provizoriskie Vācijas parlamenta vēlēšanu rezultāti liecina, ka Angelas Merkeles vadītie kristīgie demokrāti ir gan apsteiguši savus lielākos konkurentus - pašreizējā kanclera Gerharda Šrēdera vadītos sociāldemokrātus, taču iepriekš prognozētā Kristīgo demokrātu alianses (CDU/CSU) un brīvo demokrātu (FDP) koalīcija kopā nav sasniegusi iecerēto pārsvaru, ziņo "Die Stern".
Statistiķi ziņo, ka Merkeles Kristīgo demokrātu alianse (CDU/CSU) ieguvusi 35,5-36% balsu un tās iespējamie partneri, brīvie demokrāti (FDP), - 10,5% balsu, kas kopā ir pārāk maz, lai izveidotu valdības koalīciju.

Par Šrēdera sociāldemokrātiem (SPD) balsojuši 33,5-34% vēlētāju, par viņu partneriem "zaļajiem" - 8,5% un par jauno Kreiso partiju - 7,5-8,5% vēlētāju.

Ņemot vērā, ka konservatīvie ieguvuši visvairāk balsu, domājams, ka Merkele nomainīs Šrēderu kanclera amatā, kurā viņš nostrādājis septiņus gadus, un Šrēdera valdībai nav izredžu atgriezties pie varas pašreizējā formā.

Tā kā kristīgie demokrāti un brīvie demokrāti kopā nav savākuši pietiekošu daudzumu balsu, lai noformētu iepriekš daudzviet presē Angelas Merkeles deklarēto mērķi - "konservatīvi liberālu valdību", tad Merkelei varētu nākties dalīt varu ar Šrēdera sociāldemokrātiem, pirmo reizi kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem solot Vācijā "lielo koalīciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!