ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans, kam šogad kopā ar visu Apvienoto Nāciju Organizāciju piešķirta Nobela Miera prēmija, svētdien atzina, ka viņam šķiet gandrīz vai nepiedienīgi saņemt tādu godalgu šajā laikā, kad tik lielai cilvēces daļai miers ir liegts.
Kā žurnālistiem sacīja Annans, kas jau ieradies Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, kur pirmdien notiks prēmijas pasniegšanas ceremonija, viņš gan jūtas ļoti pagodināts par tādu apbalvojumu, tomēr pašreizējā starptautiskajā situācijā tas viņam šķiet visai pretrunīgs.

"Īpaši manā reģionā - Āfrikā un Tuvajos Austrumos - miera trūkst daudzās valstīs," uzsvēra ANO ģenerālsekretārs.

Viņš izteica dziļas bažas par situāciju Tuvajos Austrumos un arī nožēlu, ka uz Nobela prēmijas simtgades ceremoniju Oslo nevar ierasties palestīniešu līderis Jasirs Arafats un Izraēlas ārlietu ministrs Šimons Peress, kas saņēma Nobela Miera prēmiju 1994.gadā kopā ar toreizējo Izraēlas premjerministru Ichāku Rabinu, kas vēlāk tika nogalināts atentātā. Jāatgādina, ka viņiem šī godalga tika piešķirta par devumu Tuvo Austrumu miera procesā, konkrēti, par Oslo nolīgumu.

Kā sacīja Annans, viņš cerējis, ka Norvēģijas galvaspilsētā miera process atkal varētu turpināties. "Puses nespēj atrisināt konfliktu bez ārējas palīdzības," piebilda ANO ģenerālsekretārs.

Viņš izteica satraukumu arī par situāciju Afganistānā. "Pastāv risks, ka Afganistānas krīze aizēnos tādas problēmas tādās jomās kā cīņa pret trūkumu vai AIDS, kas pēc 11.septembra nebūt nav kļuvušas mazāk aktuālas," teica Annans.

ANO vadītājs arī brīdināja, ka jebkādi mēģinājumi turpināt karu pret terorismu ar uzbrukumu Irākai būtu netālredzīgi un tikai saasinātu situāciju reģionā. Viņš uzsvēra, ka jautājumi, kas saistīti militārām operācijām citos pasaules reģionos, risināmi ANO Drošības padomē, un jaunākā padomes rezolūcija neparedz spēka lietošanu ārpus Afganistānas.

Kā jau ziņots, masu saziņas līdzekļi šīs nedēļas laikā vēsta par iespēju, ka pretterora kampaņa varētu tikt vērsta gan pret Irāku, gan Somāliju un Jemenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!