ANO īpašais sūtnis, kas ir atbildīgs par AIDS izplatības ierobežošanu Āfrikā, ir apsūdzējis Amerikas Savienotās Valstis par to panākumu apdraudēšanu, kādus Uganda ir guvusi cīņā pret šo slimību, informē ārvalstu mediji.
Stīvens Luiss stāsta, ka Uganda, izjūtot spiedienu no Vašingtonas, ir mainījusi savu taktiku un tagad AIDS ierobežošanai iedzīvotājiem sludina ievērot atturību, nevis izmantot prezervatīvus.

Viņa izteikumi nākuši klajā neilgi pēc tam, kad ASV veselības aizsardzības aktīvisti paziņoja, ka valstī novērojams prezervatīvu trūkums.

Ugandas veselības ministrs Mike Mikula noliedz apsūdzības par politikas maiņu šajā jautājumā, raksta BBC.

ANO sūtnis stāsta, ka Ugandai piegādāto prezervatīvu skaits ir ievērojami samazinājies, un to cena ir trīskāršojusies.

Viņš uzskata, ka ASV prezidents Džordžs Bušs, kurš pirms diviem gadiem uzsāka miljardiem dolāru vērtu kampaņu cīņai pret AIDS Āfrikā, šādi ir rīkojies ASV reliģisko tiesību ietekmē.

Mikula noliedz runas par prezervatīvu trūkumu pēdējo desmit mēnešu laikā, un uzsver, ka tie joprojām ir svarīga daļa valsts stratēģijā “Atturība, Uzticība un Prezervatīvu lietošana” (ABC - Abstinence, Be faithful and Condoms).

Viņš stāsta, ka pirms diviem mēnešiem valsts bija iepirkusi 65 miljonus prezervatīvu, un pašlaik piegādātāji jau ir nosūtījuši vēl 80 miljonus prezervatīvu.

Uganda bieži vien tiek norādīta kā paraugs cīņai pret AIDS, jo saslimstības līmenis ir krities no 15% līdz 5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!