Foto: LETA

Pasaulei ir nopietni jāgatavojas straujas sabiedrības novecošanas sekām, sevišķi jaunattīstības valstīs, brīdina ANO, jo veco iedzīvotāju skaits jau drīz pārsniegs miljardu. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Desmit gadu laikā to iedzīvotāju skaits, kuri ir vecāki par 60 gadiem, pārsniegs miljardu, liecina ANO Iedzīvotāju Fonda ziņojums. Demogrāfiskās pārmaiņas būs milzīgs izaicinājums valstu labklājībai, pensiju un veselības aprūpes sistēmām.

Ir vēl daudz darāmā, lai izskaustu vardarbību un nevērību pret veciem cilvēkiem, kā arī novērstu sliktu un negodīgu izturēšanos pret tiem, norāda ANO aģentūra.

Veco cilvēku skaits pasaulē pieaug ātrāk par jebkuras citas vecuma grupas iedzīvotājiem. Ziņojumā ”21. gadsimta novecošana: Svinēšana un izaicinājums” (”Ageing in the 21st Century: A Celebration and a Challenge”) noskaidrots, ka katrs devītais pasaules iedzīvotājs ir vecāks par 60 gadiem. Paredzams, ka veco cilvēku populācija nākamajā desmitgadē pieaugs par 200 miljoniem, pārsniedzot miljardu. Jau 2050. gadā veco cilvēku skaits būs sasniedzis divus miljardus.

Veco cilvēku īpatsvara pieaugumu veicina ekonomiskā labklājība, uzlabots uzturs, veselības aprūpe un izglītība, norādīts ziņojumā. Tomēr novecošana netiek pietiekamā mērā ņemta vērā, norāda ANO un labdarības organizācijas ”HelpAge International”, kura arī piedalījusies ziņojuma tapšanā.

”Daudzās jaunattīstības valstīs ar lielu jaunu iedzīvotāju īpatsvaru problēma ir, ka valdībai nav politika un prakse esošās veco iedzīvotāju populācijas atbalstam, vai, lai pietiekami sagatavotos 2050. gadam,” teikts ziņojumā.

Ziņojums brīdina, ka nenodarbinātības un diskriminācijas dēļ, tiek laistas zudumā veco cilvēku prasmes un pieredze. Daudzām valstīm ir jāievieš pensiju sistēmas, kas nodrošinātu ekonomisko neatkarību un samazinātu nabadzību vecu cilvēku vidū, norāda ”HelpAge”, uzsverot, ka nepietiek vienkārši ar normatīvo aktu pieņemšanu, bet, ka sistēmas arī ir pienācīgi jāfinansē.

Ziņojumā kā piemērs, kur nepieciešama steidzama rīcībā veco cilvēku jautājumā, minēta Indija, kur aptuveni trešdaļa iedzīvotāju ir vecāki par 30 gadiem, bet 100 miljoni ir veci cilvēki, turklāt šis skaitlis līdz 2050. gadam trīskāršosies. Tradicionāli Indijā ir plašas ģimenes un par veciem cilvēkiem parūpējās pārējie, bet jaunā tendence ir, ka ģimenes kļūst mazākas un veci cilvēki kļūst lieki. Arvien biežāk veci cilvēki piedzīvo fizisku vai morālu vardarbību, vai nolaidību no saviem ģimenes locekļiem. Tā kļuvusi par izplatītu sociālo problēmu, jo īpaši pilsētu teritorijās.

Kontrastam ziņojumā kā labs piemērs jaunattīstības valstīs minēta Bolīvija. Katrs par 60 gadiem vecāks bolīvietis saņem pensiju – aptuveni 30 ASV dolārus (aptuveni 16 lati) mēnesī. Bolīvijā bieži notiek plūdi un zemes nogruvumi, bet vecie cilvēki ir organizēti ”Sirmo brigādēs”, kas palīdz sagatavoties ārkārtas situācijām un humānās palīdzības sadalei, norādīts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!