ANO Cilvēktiesību padome trešdien atkal sašķēlās divās nometnēs, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un Āfrikas valstu grupai iesniedzot pretrunīgus rezolūciju projektus par pasākumiem, kas veicami Dārfūras reģionā Sudānas rietumos.
Šķelšanās atkārtoti izraisījusi 60 nevalstisko organizāciju kritiku, brīdinot, ka Cilvēktiesību padomes darbs var tikt paralizēts.

Hilels Noiers, kurš pārstāv "UN Watch", kas uzstājas minēto nevalstisko organizāciju vārdā, izteicās, ka ES piedāvātā rezolūcija, kuru sagatavojusi Vācija, ir "vāja".

Tā neparedz izpildīt pat minimālās rekomendācijas, kuras izteiktas ziņojumā, ko sagatavojusi ANO misija, kas pagājušajā mēnesī apmeklēja Dārfūru.

"Lai gan mēs izteicām atzinību ES, ka beidzot minēti Sudānas pārkāpumi, tās [ES] šodienas projekts ir vājš un ignorē būtiskākās rekomendācijas," teica Noiers.

ES rezolūcijā atbalstīta ideja nodibināt pastāvīgu ANO darba grupu, kas kopā ar Sudānas valdību strādātu ar cilvēktiesību jautājumos izteiktajām rekomendācijām.

Āfrikas valstu grupas projektā aicināts apturēt vardarbību, taču nav ieteikta tūlītēja konkrēta rīcība, tā vietā iesakot padomes ekspertiem kopā ar Sudānas valdību izskatīt visus līdz šim Cilvēktiesību padomes pieņemtos lēmumus un izteiktās rekomendācijas, bet par rezultātiem atkal ziņot padomei.

Paredzēts, ka debates par rezolūcijām notiks tuvākajās dienās.

Dārfūra kļuvusi par Cilvēktiesību padomes svarīgāko pārbaudes akmeni, taču jau tagad nesen izveidotā ANO institūcija izpelnījusies kritiku par nespēju rīkoties ātrāk.

"Risks ir tas, ka, cenšoties nodrošināt pietiekamu atbalstu, jebkura rezolūcija tiek padarīta tik vāja, ka tai vairs nav nekādas jēgas," norādīja Noiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!