ANO Drošības padome pēc 12 stundu ilgām konsultācijām vienojās par kopīgu paziņojumu saistībā ar Izraēlas rīcību, pārtverot tā dēvēto "Brīvības flotili" ar humānās palīdzības kravu Gazas sektoram, ziņo BBC. ANO šajā ziņojumā aicina neatkarīgajām pusēm izmeklēt incidentu un nekavējoties atbrīvot Izraēlas aizturētos flotiles aktīvistus.

ANO Drošības padomē Izraēlas rīcību asi kritizējis Turcijas pārstāvis. "Vienkārši runājot, tas ir līdzvērtīgs bandītismam un pirātismam. Tā ir slepkavība, ko īstenoja ar valdības rokām," paudis Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu. "Valsts, kas iet šādu ceļu, zaudē savu leģitimitāti kā cienījams starptautiskās sabiedrības dalībnieks."

Neviens cits no 15 ANO Drošības padomes locekļiem nebija tik daiļrunīgs, norāda BBC, taču viņi visi kritizēja Izraēlas rīcību. Tikmēr vairākas valstis, piemēram, Francija, Ķīna un Krievija, ieprasīja izbeigt Gazas sektora blokādi.

Savukārt palestīniešu autonomijas pārstāvis Mahmuds Abbass iepriekš nosaucis incidentu par "slaktiņu" un izsludinājis trīs dienu sēras Jordānas rietumkrastā.

Jau ziņots, ka Izraēla pārtvēra palestīniešu atbalsta kustības organizēto "Brīvības flotili" ar Gazas joslai paredzētu palīdzības kravu. Astoņi kuteri uz Gazas joslu veda aptuveni 800 cilvēktiesību aizstāvjus un 10 000 tonnu humānās palīdzības un būvmateriālu.

Kad, pretēji Izraēlas spēku prasībai apstāties, flotile turpināja ceļu, izraēliešu specvienības uzkāpa uz viena no kuteriem, kas piederējis Turcijai. Kā apgalvo Izraēla, uz karavīriem tika atklāta uguns un pielietoti aukstie ieroči, tāpēc tie atklāja pretuguni uz kutera ekipāžu un pasažieriem.

Rezultātā tika nogalināti vairāk nekā desmit aktīvisti un vēl vairāk nekā 30 cilvēki guvuši ievainojumus. Vismaz 480 aizturēti un vairākiem plānots uzrādīt apsūdzības, bet daudzi atrodas slimnīcās.

Izraēla, kas īsteno Gazas joslas blokādi, draudējusi nepieļaut, ka "Brīvības flotile", kas devusies no Kipras piekrastes, sasniedz palestīniešu teritorijas.

Savukārt Gazas joslā kustības "Hamas" valdības vadītājs Ismails Hanija sacīja, ka flotile ieies vēsturē. "Mēs pieredzam vēsturisku brīdi," sacīja premjers. Flotile "raida spēcīgu signālu, ka Gazas joslai noteiktā blokāde var tikt salauzta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!