Piecpadsmit gadus pēc ASV aviosabiedrības "Pan American" lidmašīnas uzspridzināšanas virs Lokerbijas Skotijā ANO Drošības padome piektdien atcēla sankcijas pret Lībiju, paverot ceļu līdz 2,7 miljardu dolāru (1,6 miljardus latu) vērtas kompensācijas izmaksai terora aktā bojāgājušo cilvēku ģimenēm.
Par sankciju atcelšanu nobalsoja 13 ANO DP dalībvalstis, bet Francija un ASV, kurām ir veto tiesības, šajā balsojumā atturējās.

Francija ceturtdien paziņoja, ka tā nebalsos pret sankciju atcelšanu Lībijai, jo Lībija ir panākusi vienošanos par kompensāciju ar 1989. gadā notikušās Francijas pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanas upuru ģimenēm. Trešdien balsojums par sankciju atcelšanu nenotika, jo Francija draudēja uzlikt veto.

Pēc sankciju atcelšanas Lībija ir apņēmušies samaksāt aptuveni 2,7 miljardus ASV dolāru kompensāciju vairāk nekā 270 sprādzienā virs Lokerbijas bojāgājušo radiniekiem.

Summa, ko saņems Francijas aviosabiedrības UTA pasažieru lidmašīnas sprādzienā virs Nigēras bojāgājušo ģimenes, netiek atklāta, taču domājams, ka tā būs ievērojami mazāka. Francijas lidmašīnas sprādziena upuru ģimenes pieprasīja kompensāciju pēc tam, kad uzzināja, ka Lībija gatavojas izmaksāt kompensāciju Lokerbijas sprādziena upuru ģimenēm.

Lībijas amatpersonas Tripolē apstiprināja, ka Lībijas līdera Muammara Kadafi dēla vadīts privāts fonds ir parakstījis vienošanos ar Francijas lidmašīnas sprādziena upuru ģimeņu locekļiem, bet kompensācijas summa tiks paziņota mēneša laikā. Pēc neoficiālām ziņām, sarunu laikā tika apspriesta iespēja izmaksāt 500 tūkstošus līdz vienu miljonu dolāru (288 000 līdz 575 000 latu) katra bojāgājušā ģimenei.

Lībija oficiāli nav uzņēmusies atbildību par Francijas lidmašīnas uzspridzināšanu, taču samaksāja 34 miljonus ASV dolāru (19,6 miljonus latu) vērtas kompensācijas pēc tam, kad Francijas tiesa spridzināšanā aizmuguriski atzina par vainīgiem sešus Lībijas pilsoņus.

Arī Lokerbijas sprādzienā ir vainojami Lībijas pilsoņi.

ANO sankcijas, ieskaitot gaisa satiksmes un ieroču pārdošanas embargo, Lībijai tika noteiktas 1992. un 1994. gadā, lai piespiestu Lībiju sadarboties Lokerbijas sprādziena izmeklēšanā. 1999. gadā šīs sankcijas tika apturētas, tāpēc to atcelšanai ir vairāk simboliska, nevis praktiska nozīme, vēl jo vairāk tāpēc, ka ASV negatavojas atcelt savas Lībijai noteiktās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!