Foto: Publicitātes attēli

ANO Drošības padome svētdien vienbalsīgi pieņēma nesaistošu paziņojumu, stingri nosodot Sīrijas valdību par artilērijas lietošanu slaktiņā Hulas pilsētā, kurā piektdien nogalināti vismaz 108 cilvēki un ievainoti 300.

ANO amatpersonas paziņoja, ka starp Hulas slaktiņā nogalinātajiem ir 49 bērni un 34 sievietes.

ANO Drošības padomes pieņemtajā paziņojumā teikts, ka šos nāves gadījumus apstiprinājuši ANO novērotāji un tie ir uzbrukumu rezultāts, kuros valdības artilērija un tanki apšaudīja dzīvojamo rajonu.

ANO Drošības padome šajā paziņojumā pieprasīja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai atvilkt smagos ieročus no dzīvojamiem rajoniem uz armijas kazarmām. Paziņojumā arī teikts, ka "atbildīgie par šiem vardarbības aktiem ir jāsauc pie atbildības".

Lielbritānija un Francija bija ierosinājušas šajā paziņojumā vēl stingrāk nosodīt Asada valdību, bet Krievija nepiekrita šādam formulējumam.

Sīrijas valdība svētdien noliedza, ka būtu atbildīga par Hulas slaktiņu, un Krievija vēl arvien nepiekrīt, ka tajā būtu vainojama Sīrijas valdība, paziņoja Krievijas diplomāti.

"Vēl nav skaidrs, kas notika un kas ko izraisīja," pēc ANO Drošības padomes sēdes reportieriem sacīja Krievijas vēstnieka ANO vietnieks Igors Pankins.

"Ir būtisks pamats uzskatīt, ka vairākums nogalināto tika nodurti ar nažiem vai nošauti tiešā trāpījumā no tuva attāluma. Ir grūti iedomāties, ka Sīrijas valdība ne vien lietotu artilēriju, bet arī tiešā trāpījumā" šautu uz sievietēm un bērniem, sacīja Pankins pirms šīs sēdes.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns un ANO un Arābu līgais īpašais sūtnis Kofi Annans ir nosaukuši Hulas slaktiņu par "starptautisko tiesību kliedzošu pārkāpumu". Svētdien Sīrijā tūkstošiem cilvēku piedalījās protestos pret šo slaktiņu.

Sīrijas Ārlietu ministrija svētdien paziņoja, ka valdība "nepavisam" nav vainojama Hulas slaktiņā. Sīrijas vēstnieks ANO Bašars Džaafari pēc tam sacīja, ka apgalvojumi par Sīrijas valdības atbildību par šo slaktiņu ir daļa no dažu ANO Drošības padomes dalībvalstu "melu cunami" pret Damasku un mēģinājumiem maldināt starptautisko sabiedrību par Sīrijas valdības lomu.

Londonā bāzētā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" paziņoja, ka Sīrijā svētdien nogalināti 48 cilvēki, no kuriem 33 gājuši bojā Sīrijas armijas ofensīvā Hamas pilsētā un tās apkaimē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!