Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome ceturtdien nosodīja valsts apvērsumu Mali, kurā sadumpojušies karavīri ceturtdien gāza šīs Rietumāfrikas valsts prezidentu Amadu Tumani Turi.

Drošības padomes paziņojumā teikts, ka tās dalībvalstis "stingri nosoda varas atņemšanu ar spēku demokrātiski vēlētajai Mali valdībai, ko izdarījuši daži Mali bruņoto spēku elementi".

Drošības padome aicināja dumpiniekus "garantēt prezidenta Amadu Tumani Tures drošību un atgriezties savās kazarmās". Tā arī pieprasīja "visu aizturēto Mali amatpersonu atbrīvošanu" un "konstitucionālās varas un demokrātiski vēlētās valdības nekavējošu atjaunošanu".

Drošības padomes paziņojumu reportieriem nolasīja Lielbritānijas vēstnieks ANO Marks Laiels Grānts, kurš martā prezidē Drošības padomē.

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns nosodīja šo apvērsumu un aicināja tā līderus "atturēties no jebkādām darbībām, kas varētu palielināt vardarbību un tālāk destabilizēt valsti". Viņš arī atzina, ka pastāv saistība starp apvērsumu Mali un pērn notikušo sacelšanos pret Lībijas diktatoru Muammaru Kadafi.

Tuaregi, kas cīnījās Kadafi pusē, pēc viņa gāšanas atgriezās Mali un pievienojās tuaregiem, kas Mali ziemeļos sacēlušies pret valdību.
Jau ziņots, ka Mali sadumpojušies karavīri ceturtdienas rītā televīzijas uzrunā paziņoja, ka ir pārņēmuši varu valstī no "nekompetenta režīma", atlaiduši valsts institūcijas un apturējuši konstitūcijas darbību.

Dumpinieki, kas izveidojuši Nacionālo komiteju demokrātijas nodibināšanai, sacīja, ka rīkojušies valdības "nespējas" dēļ tikt galā ar tuaregu sacelšanos valsts ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!