Foto: EPA/LETA
ANO Drošības padome Ņujorkā trešdien uz gadu pagarināja NATO vadīto starptautisko spēku ISAF mandātu Afganistānā.

Rezolūcija par mandāta pagarināšanu līdz nākamā gada 13.oktobrim tika pieņemts vienbalsīgi.

Rezolūcijā arī paustas "nopietnas bažas par drošības situāciju Afganistānā, īpaši par pieaugošajām vardarbīgajām un teroristiskajām aktivitātēm, ko veic "Taleban", "Al Qaeda" citi nelegālie bruņotie grupējumi un noziedznieki".

Rezolūcija aicina "visas Afganistānas partijas un grupējumus konstruktīvi iesaistīties miermīlīgā politiskā dialogā" un pauž atbalstu Afganistānas valdības vadītajam miera procesam, kura nolūks ir atkal iekļaut sabiedrībā tos talibus, kuri vēlas nolikt ieročus un atzīst valsts valdību.

ISAF tika izveidots 2001.gada decembrī pēc tam, kad pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem ar ASV militāro atbalstu Afganistānā tika gāzts talibu režīms. Pašlaik ISF personālsastāvs ir aptuveni 120 000 cilvēku, tostarp 78 000 no ASV.

Jau vēstīts, ka Latvijas valdība otrdien vienprātīgi atbalstīja Latvijas dalības pagarināšanu misijā Afganistānā, lai par šo jautājumu jau ceturtdien varētu balsot parlaments. Valdība šādu lēmumu pieņēma, lai gan ANO Drošības padome par to bija paredzējusi lemt tikai trešdien. Tomēr Aizsardzības ministrija vēlas, lai jau nākamajā dienā pēc Drošības padomes lēmuma par to balsotu Saeima.

Nākamgad Afganistānā dienēs tikpat Latvijas karavīru cik pašlaik, proti, 175.

Jau vēstīts, ka Nacionālā drošības padome bija rekomendējusi vēl uz gadu pagarināt Latvijas dalību misijā Afganistānā. Latvijas mandāts dalībai Afganistānā, tāpat kā ANO mandāts, ik gadu beidzas 13.oktobrī, kad arī tiek lemts par misijas turpināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!