Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) publicētā ziņojumā pausts, ka Burundi joprojām notiek dažāda veida cilvēktiesību pārkāpumi, tostarp seksuāla vardarbība un slepkavības, ziņo portāls "Africanews".

Pastāvēja cerības, ka maijā ievēlētā Burundi prezidenta Evaristes Ndajišimijes administrācija ieviesīs pārmaiņas Āfrikas valstī pēc 15 gadiem, kuru laikā valsts līderis bija Pjērs Nkurunziza.

Nkurunzizas laikā valstī nogalināja vismaz 1200 cilvēku, bet vēl vismaz 400 000 bija spiesti pamest mājas laika posmā no 2015. gada aprīlim līdz 2017. gada maijam.

Tomēr ANO komisija, kura veikusi izmeklēšanu par situāciju Burundi ieguvusi pierādījumus arī par slepkavībām pēdējo nedēļu laikā. "Pēdējās nedēļās turpinājušās slepkavības, turpinājusies patvaļīga cilvēku aizturēšana un pazušana," sacīja izmeklēšanas komisijas locekle Fransuāza Hempone.

Izmeklētāji arī minēja nopietnus pārkāpumus, kas izdarīti pret jauniešiem, kuri ir jaunāki par 18 gadiem. "Viņi [jaunieši] piespiedu kārtā tiek nodarbināti valdošās partijas jaunatnes līgā, citreiz viņiem nodarīts kaitējums, kad patiesie mērķi bijuši viņu ģimenes locekļi," sacīja komisāri.

Pēdējo četru gadu laikā šī komisija ir bijusi vienīgais neatkarīgais aktors, kas ziņo par cilvēktiesību pārkāpumiem Burundi. Ekspertu grupa ir nobažījusies, ka šī pārraudzība izzudīs, kad šogad beigsies tās mandāts. Jaunākais ziņojums tiks iesniegts ANO Cilvēktiesību padomē 23. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!