ANO Ģenerālā asambleja piektdienas vakarā vienbalsīgi apstiprināja Drošības padomes izvirzīto kandidātu ANO ģenerālsekretāra amatam, Dienvidkorejas ārlietu ministru Banu Ki-Mūnu.
ANO Ģenerālā asambleja Banu apstiprināja ar ovācijām un bez balsojuma, balstoties uz visu 192 valstu sūtņu pausto atbalstu.

Līdz ar to 62 gadus vecais diplomāts 2007.gada 1.janvārī kļūst par 8.ANO ģenerālsekretāru, stājoties pašreizējā ANO vadītāja Kofi Annana vietā.

Bans būs pirmais Āzijas pārstāvis ANO ģenerālsekretāra amatā kopš birmieša U Tanta, kurš ANO vadīja no 1961.-1971.gadam.

Pēc ANO Ģenerālās asamblejas apstiprinājuma saņemšanas Bans sacīja, ka viņš jūtas "dziļi pagodināts" un solīja izmantot savu pozīciju, lai nodrošinātu, ka organizācija paveic vairāk.

Balsojums ANO Ģenerālajā asamblejā lielā mērā bija formalitāte, jo asambleja nekad nav noraidījusi ANO Drošības padomes izvirzīto kandidātu.

62 gadus vecais Bans oficiālajā balsojumā ANO Drošības padomē bija vienīgais kandidāts, jo pārējie seši pārstāvji atsauca savas kandidatūras pēc Dienvidkorejas pārstāvja pārliecinošajiem panākumiem neoficiālajos balsojumos Drošības padomē.

Kā jau ziņots, uz ANO ģenerālsekretāra amatu kandidēja arī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, taču neoficiālajos balsojumos viņa neguva pārliecinošu atbalstu Drošības padomē, kā arī guva noraidījumu no divām padomes pastāvīgajām valstīm.

Pašreizējais ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans amatā stājās 1997.gada 1.janvārī, un viņa otrais pilnvaru termiņš beidzas šī gada 31.decembrī.

Bans daudzus gadus ir strādājis Dienvidkorejas ārlietu resorā, pildot vēstnieka pienākumus vairākās valstīs. Valsts ārlietu ministra amatā viņš stājās 2004.gada janvārī.

Viņa kolēģi Banu raksturo kā "visstrādīgāko cilvēku ministrijā, ja neņem vērā viņa personīgo palīgu, kuram viņa rezidencē jābūt plkst. 5.30 no rīta".

Bans vadīs organizāciju ar 92 000 miera uzturētāju pasaulē un ar piecu miljardu ASV dolāru ikgadējo budžetu.

Annans slavēja Banu kā "nākotnes ģenerālsekretāru ar patiesi globālu prātu".

Viņš citēja pirmā ANO ģenerālsekretāra Trigvija Lī sacīto savam pēctecim Dāgam Hammarskoldam: "Jūs pārņemsiet visneiespējamāko darbu uz Zemes".

"Kaut arī tā var būt ir patiesība. Es teiktu, ka tas ir arī vislabākais iespējamais darbs uz Zemes," sacīja Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!