Foto: AFP/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijā būs bijušais Alžīrijas ārlietu ministrs Lahdars Brahimi, piektdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Bans aicināja jaunajam sūtnim sniegt "spēcīgu, skaidru un vienotu" starptautisku atbalstu.

"Vardarbībai un ciešanām Sīrijā ir jābeidzas," uzsvēris ANO ģenerālsekretārs.

Par to, ka šaja amatā iecerēts iecelt 78 gadus veco Brahimi, tika ziņots jau pagājušajā nedēļā, taču Brahimi līdz šim vēl nebija piekritis.

Brahimi ir bijis ANO īpašais sūtnis Afganistānā pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem un Irākā pēc ASV vadītā iebrukuma 2003.gadā. Viņš bijis Alžīrijas ārlietu ministra amatā no 1991. līdz 1993.gadam. Astoņdesmito gadu beigās Brahimi kā Arābu līgas sūtnis palīdzēja izbeigt Libānas pilsoņkaru.

ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijā Kofi Annans augusta sākumā paziņoja, ka nolēmis neatjaunot savu īpašā sūtņa mandātu, kad tas beigsies 31.augustā. 74 gadus vecais Annans skaidroja, ka "nav saņēmis pietiekamu atbalstu, ko būtu pelnījis šis mērķis".

Bijušais ANO ģenerālsekretārs, Nobela Miera prēmijas laureāts Annans tika iecelts par ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijas jautājumos 23.februārī. Sīrijas prezidents Bašars al Asads piekrita Annana izstrādātajam Sīrijas miera plānam, taču praktiski to neīstenoja un vardarbība Sīrijā ir vēl lielāka nekā pirms miera plāna īstenošanas sākšanas aprīlī.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!