Foto: AP/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns pirmdien nosodījis nevajadzīgi stingros ierobežojumus medicīnas darbiniekiem, kuri ārstējuši Ebolas vīrusa slimniekus Rietumāfrikā.

Bans preses konferencē Vīnē norādīja, ka vairākās valstīs ieviesti nevajadzīgi papildu ierobežojumi un diskriminējoši pasākumi pret šiem medicīnas darbiniekiem, piebilstot, ka viņi riskējuši ar savām dzīvībām.

Konkrēti neminot nevienu valsti, ģenerālsekretārs paziņoja, ka šie "nevajadzīgi stingrie un bargie ierobežojumi" ietver "karantīnu (..), ko nepamato zinātniski vai medicīniski pierādījumi".

Vienlaikus Bans uzsvēra, ka cilvēki, kuriem parādījušies Ebolas vīrusa simptomi, ir nekavējoties jāārstē un jāatbalsta.

Jau vēstīts, ka ASV Ņujorkas, Ņūdžersijas un Ilinoisas štati ir noteikuši obligātu karantīnu mediķiem, kas ārstējuši Ebolas vīrusa pacientus Rietumāfrikā. Bet Kanāda un Austrālija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pārtrauks izskatīt to Rietumāfrikas valstu pilsoņu vīzu pieprasījumus, kurās plosās Ebolas vīrusa epidēmija.

No Ebolas vīrusa nomiruši jau gandrīz 5000 cilvēku, galvenokārt Gvinejā, Sjerraleonē un Libērijā, bet inficēto skaits pārsniedzis 13 000, liecina Pasaules Veselības organizācijas dati. Turklāt organizācija pieļauj, ka patiesais inficēto skaits varētu būt daudz lielāks.

Eksperti uzskata, ka karantīnas noteikšana mediķiem, kuriem nav konstatēti Ebolas vīrusam raksturīgie simptomi, ir neproduktīva un var atturēt citus mediķus no došanās uz Rietumāfriku, kur viņu palīdzība ir ļoti nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!