Irānā svētdien ieradušies četri ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) inspektori, lai pārbaudītu topošo kodolobjektu valsts dienvidos, ko Teherāna turējusi slepenībā trīs gadus - līdz pat pagājušajam mēnesim, tā pastiprinot rietumvalstīs bažas par savu iespējamo kodolbruņojuma programmu.

ANO eksperti iepazīsies ar Irānas otro urāna bagātināšanas objektu, kas tiek būvēts pazemē, kāda kalna iekšienē, aptuveni 160 kilometrus uz dienvidiem no galvaspilsētas.

21.septembrī Teherāna šokēja pasauli, vēstulē Starptautiskajai Atomenerģijas aģentūrai atklājot, ka būvē jaunu urāna bagātināšanas ražotni netālu no svētās Kumas pilsētas. Pēc Irānas teiktā, šai ražotnē bagātinātais urāns tiks izmantots vienīgi civilajiem mērķiem.

1.oktobrī Irāna Ženēvā sarunās ar ANO Drošības padomes pastāvīgo dalībvalstu un Vācijas pārstāvjiem apņēmās atvērt šo objektu novērotājiem, lai mazinātu konfrontāciju attiecībā uz tās kodolaktivitātēm.

Vienlaikus Ženēvā tika panākta arī principiāla vienošanās, ka Irānas urāns varētu tikt izvests uz trešajām valstīm, lai pabeigtu bagātināšanas procesu tur, taču piektdien Teherāna nedeva gaidīto galīgo atbildi šajā jautājumā.

Rietumu diplomāti un analītiķi izteikušies, ka jaunā objekta jauda varētu būt pārāk maza, lai nodrošinātu ar degvielu kodolspēkstaciju, bet pietiekama, lai gada laikā saražotu materiālus vienam vai diviem kodollādiņiem.

Inspektori salīdzinās Irānas iesniegtos uzņēmuma projekta dokumentus ar reālo situāciju un izjautās darbiniekus, lai noskaidrotu, vai topošā urāna bagātināšanas rūpnīca nav uzskatāma par militāru objektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!