Izraēlas armijas divu dienu reidā Rafahas bēgļu nometnē sagrautas aptuveni 120 mājas, kā rezultātā bez pajumtes palikuši līdz 1500 palestīnieši, ziņo ANO.
Austa ranga ANO pārstāvis, kurš devās novērtēt postījumu apmērus, pavēstīja, ka biezi apdzīvotā Rafaha izskatās kā pēc spēcīgas zemestrīces.

Tajā pašā laikā Izraēlas armijas pārstāvis sacīja, ka reida laikā sagrautas "vairākas" ēkas, taču Izraēlas armija vērsusies tikai pret tām mājām, kuras izmanto kaujinieki.

Slimnīcās informēja, ka operācijas, kuras laikā bija paredzēts iznīcināt tuneļus, kurus palestīniešu kaujinieki izmanto, lai ievestu ieročus pāri Ēģiptes robežai, laikā nogalināti astoņi palestīnieši, ieskaitot divus astoņus un 15 gadus vecus zēnus.

Reidā, kas tika uzsākts naktī uz ceturtdienu, kad Rafahā iebruka Izraēlas kareivji ar tankiem un helikopteriem, vēl vairāk nekā 50 palestīnieši ievainoti.

Sestdienas vakarā no nometnes, kurā dzīvo vairāk nekā 70 000 cilvēki, izbrauca vismaz 40 izraēliešu tanki.

"Daudzas, daudzas ēkas, iespējams, līdz 120 ēkas ir pilnībā iznīcinātas. Tās varēja būt mājas 250 līdz 300 ģimenēm," sacīja ANO Palīdzības un darbu aģentūras (UNRWA) galvenais komisārs Pīters Hansens.

"Un ja to pareizina ar ģimeņu uzbūvi, iet runa par to, ka bez pajumtes ir palikuši ļoti daudz cilvēki, aptuveni 1500," viņš piebilda.

UNRWA uzstādot pagaidu pajumtes palestīniešiem, viņš sacīja.

Tajā pašā laikā palestīnieši cenšas no savu māju drupām izvākt drēbes, mēbeles un bērnu skolas grāmatas, ziņo aģentūra AFP.

"Mēs nevarējām izbēgt. Māja divas dienas bija kā cietums, bet tad pēkšņi mūsu mājās iebruka okupācijas spēki un lika doties prom," aģentūrai stāstīja apmetnes kāds iedzīvotājs. "Es atteicos, bet tad viņi mani draudēja nogalināt, un mana sieva un viņas māte izveda mani laikā. 30 minūšu laikā mūsu māju vietā atradās līdzena zeme."

Izraēlas armijas pārstāvis apstiprināja, ka karavīri atkāpjas no Rafahas, taču brīdinot, ka šādas operācijas turpināsies tik ilgi, cik ieroču kontrabanda.

Izraēla paziņoja, ka Rafagā atrasti trīs tuneļi, taču nekādi ieroči.

ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans nosodīja palestīniešu civiliedzīvotāju nogalināšanu reida laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!