ANO izveidojusi īpašu konfliktu mediatoru komandu, kuras uzdevums ir nepieciešamības gadījumā sniegt konsultācijas drošības un cilvēktiesību jautājumos visā pasaulē, raksta "Associated Press".
ANO Ģenerālsekretāra palīgs politiskajos jautājumos, ģenerālis B. Linns Pasko norādīja, ka komandai sešu speciālistu sastāvā vajadzēs strādāt līdzīgi kā "speciālo uzdevumu vienībai", kas atsauksies ANO amatpersonu aicinājumiem iesaistīties konkrētās problēmas risināšanā visas pasaules mērogā.

"Kad ir izveidojusies tāda situācija kā Kenijā, kuru neviens iepriekš nebija gaidījis, tad mēs vēlamies uz to reaģēt, cik ātri vien iespējams", sacīja ģenerālis. Jau šonedēļ divi eksperti – konstitūcijas rakstīšanas eksperts un drošības eksperts – devušies uz Keniju, jo tur viņu prasmes ir nepieciešamas nekavējoties.

Pasko solījis, ka speciālisti tiks sūtīti uz vietām, kur viņu klātbūtne patiešām būs lietderīga. Ģenerālis arī piebilda, ka šo vietu "saraksts ir garāks nekā ikviens no mums to vēlētos".

Jaunizveidotā komanda ir kompetenta ne tikai konstitucionālajos un drošības, bet arī juridiskajos un varas sadales jautājumos. Tās līdere būs amerikāniete Džoisa Njū, kas iepriekš daudzās valstīs ir piedalījusies konfliktu noregulēšanas darbos. "Pasaulē ir neskaitāmi konflikti, un mēs ceram, ka kā komanda mēs varēsim ieguldīt savas zināšanas pūlēs, lai visā pasaulē mieru ieviestu daudz efektīvāk un pārliecinošāk", viņa sacīja.

Komanda ir izveidota no 400 pretendentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!