Foto: AFP/Scanpix

ANO izmeklētāji dokumentējuši vairāk nekā 400 cilvēku patvaļīgas aizturēšanas vai pazušanas gadījumus Ukrainā, kuros vainojams Krievijas karaspēks.

Matilda Bognere, kas vada komisiju, kura izmeklē cilvēktiesību pārkāpumus Ukrainā kopš 2014. gada, nosodīja straujo tiesību pārkāpumu pieaugumu, kopš Krievija februārī uzsāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Uzrunājot žurnālistus no Odesas, viņa runāja par tūkstošiem civiliedzīvotāju nāvi, simtiem patvaļīgas aizturēšanas gadījumu un dokumentētiem karagūstekņu spīdzināšanas gadījumiem.

Ja tiesā tiktu pierādīts, "ka karagūsteknis ieslodzījuma laikā ir ticis spīdzināts un piedzīvojis sliktu izturēšanos, tas būtu kara noziegums", paziņoja Bognere.

Bognere sacīja, ka viņas komanda ir pārbaudījusi, ka Krievijas spēki un ar tiem saistītie grupējumi okupētajās teritorijās ir patvaļīgi aizturējuši vai panākuši, ka pazūd 416 cilvēki. No šiem cilvēkiem 16 atrasti miruši un 166 tikuši atbrīvoti.

ANO izmeklētāji arī dokumentējuši ar Ukrainas tiesībsargājošajām iestādēm saistītu 51 patvaļīgas aizturēšanas gadījumu un 30 citus gadījumus, kuros varētu būt runa par piespiedu pazušanu.

Bognere sacīja, ka izmeklētājiem bijusi "netraucēta piekļuve" ieslodzījuma vietām Ukrainas kontrolētajos apgabalos, taču Krievija nav nodrošinājusi piekļuvi karagūstekņiem, kas atrodas tās teritorijā vai tās kontrolētajos apgabalos.

Viņa pauda bažas par šādu Krievijas attieksmi, sevišķi ņemot vērā ziņas par to, ka ieslodzītie Krievijas kontrolētajās teritorijās tikuši spīdzināti un vairākās aizturēšanas vietās trūkst normālas pārtikas, ūdens, veselības aprūpes un valda neadekvāti sanitārie apstākļi.

Bognere sacīja, ka aizturēšanas vietās jaunie ieslodzītie tiek piespiesti iet pa koridoru garām bruņotu sargu rindām, kuri viņus nežēlīgi sit.

Bognere norādīja, ka Olenivkas kolonijā karagūstekņu vidū izplatās infekcijas slimības, tai skaitā hepatīts A un tuberkuloze.

ANO izmeklētāji dokumentējuši arī vairākus gadījumus, kad ukraiņi spīdzinājuši vai slikti izturējušies pret krievu karagūstekņiem. Parasti tas noticis sagūstīšanas laikā vai pārvedot viņus uz cietumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!