Foto: AFP/Scanpix/LETA

No objekta Lībijā pazudušas divarpus tonnas urāna, paziņojusi ANO kodolenerģijas uzraudzības iestāde, uz kuras teikto atsaucas britu raidsabiedrība BBC.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) izsludināja trauksmi pēc tās inspektoru vizītes publiski nenosauktā objektā šīs nedēļas sākumā. Viņi atklāja, ka ir pazudušas desmit mucas, kas saturēja urāna rūdu.

Pastāv bažas, ka urāns varētu radīt radioloģisko risku, kā arī kodoldrošības problēmas.

IAEA paziņoja, ka vieta, kur urāns tika uzglabāts, neatradās valdības kontrolētā teritorijā. Paziņojumā organizācija norādīja, ka tā veiks turpmākas darbības, "lai noskaidrotu kodolmateriāla izvešanas apstākļus un tā pašreizējo atrašanās vietu". Nav skaidrs, kad urāns pazuda.

2003. gada decembrī Lībija publiski atteicās no kodolieročiem, bioloģiskajiem un ķīmiskajiem ieročiem un piekrita glabāt tikai ballistiskās raķetes, kuru darbības rādiuss nepārsniedz 300 kilometrus.

Taču kopš Lībijas bijušā līdera pulkveža Muamara Kadafi gāšanas 2011. gadā valsts ir sadalīta konkurējošās politiskās un militārās frakcijās. Tagad tā ir sadalīta starp pagaidu valdību galvaspilsētā Tripolē un citu valdību austrumos, kuru vada ģenerālis Halifa Haftars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!