ANO sankcijas pret Irāku palīdz prezidenta Sadama Huseina režīmam, uzskata ANO bijušais Irākas lietu koordinators Hanss fon Sponecks, kurš trešdien šādu brīdinājumu izteica intervijā Austrijas radio.
"Sadams Huseins ar ANO sankcijām panāktās nabadzības palīdzību ir iznīcinājis visas sociālās struktūras un jebkādu iespējamos opozīciju," viņš sacīja.

Sponecks atkāpās no palīdzības programmas "Nafta pret pārtiku" vadītāja amata pirms diviem gadiem, protestējot pret sankcijām, kas, viņaprāt, vairāk skar Irākas iedzīvotājus nekā Sadama Huseina režīmu.

"Veikali ir pilni ar precēm, bet cilvēki nespēj tās iegādāties, jo viņiem trūkst naudas," teica Sponecks, kurš ir speciālists Irākas jautājumos.

Viņš piebilda, ka Bagdādei nav masu iznīcināšanas ieroču, kā uzskata ASV prezidents Džordžs Bušs, kurš Irāku piedēvēja "ļaunuma asij".

"Viņa izteikums liecina, ka Buša kungs nezina, kas par lietu," Sponecks sacīja kādā citā intervijā trešdien laikrakstā "Standart". "Tas izklausās labi, bet ir virspusēji un vēsturiski bezjēdzīgi."

Uzbrukums valstij nepalīdzēs, Sponecks brīdināja intervijā radio. "Tas varētu uzsākt jaunu karu starp reliģiskām un etniskām grupām Irākā." Piemēram, starp etniskajiem kurdiem valsts ziemeļos un šiītiem dienvidos.

"Politika, kuras dēļ 12 gadus ir sodīti nepareizie cilvēki, ir jāizbeidz," viņš teica par ANO sankcijām, piebilstot, ka runas par to, cik Irāka ir bīstama pasaulei, ir "muļķīgas".

Irāka kļuva par vienu no visvairāk apspriestajiem tematiem Austrijā, kopš kādreizējā skandalozā galēji labējā līdera Jērga Haidera saceltās kritikas vētras pēc šīs valsts apmeklējuma mēneša sākumā.

Haiders uzsvēra Irākas bērnu ciešanas un nokritizēja programmu "Nafta pret pārtiku", kuras ietvaros Irāka drīkst eksportēt jēlnaftu apmaiņā pret medikamentiem un pārtiku ANO kontrolē, kā izdabāšanu ASV interesēm.

"Pieļaujot ASV dominēšanu ANO, tās kontrolē ne tikai Irākas importu, bet arī lēti iepērk apmēram 80 procentus jēlnaftas, kā arī piedalās cenu noteikšanā," viņš rakstīja nedēļas nogalē, uzdodot retorisku jautājumu: "Vai Irākas bērni nav tā vērti, lai viņus aizsargātu, tāpēc ka ASV cīnās pret viņu valsti?"

"Nav nekas slikts paspiest roku Sadamam Huseinam, kā to izdarīja Haiders, bet tikai tādā gadījumā, ja ir pārliecība, ka tas palīdzēs nomocītajiem iedzīvotājiem," sacīja Sponecks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!