Foto: Publicitātes attēli

Palestīnas pašpārvalde zaudē savu likumību teritorijas iedzīvotāju acīs, jo tā nenodarbojas ar valsts veidošanu, tādējādi tā "galu galā var sabrukt", paziņojis Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) sūtnis Tuvajos Austrumos Roberts Serijs.

"Palestīnas pašpārvalde, manuprāt, strauji zaudē savu likumību sabiedrības acīs, jo tā nespēj īstenot arī politisko mērķi ‒ Palestīnas valsts izveidi, kas mierā un drošībā spēj pastāvēt līdzās Izraēlai," viņš teicis, runājot ar studentiem Telavivas pievārtē.

ANO sūtnis brīdinājis, ka palestīniešu teritoriju ekonomiskā izaugsme bez sarunām ar Izraēlu nevarēs nodrošināt stabilitāti.

"Daži domā, ka ar spēcīgu Palestīnas ekonomiku būs pietiekami, lai saglabātu stabilitāti Jordānas upes rietumkrastā, kas ir gan Palestīnas, gan Izraēlas interesēs," klāstīja Serijs, turpinot, ka "tomēr ekonomikas izaugsme vien nespēj nodrošināt ilgtspējīgu nākotni", jo "neviena politiskā institūcija nespēj izdzīvot, ja tā paļaujas vien uz ekonomiku un tai trūkst politiskās leģitimitātes".

"Bez politiska ceļa, kas noved pie dzīvotspējīgas mierā un drošībā Izraēlai līdzās pastāvošas Palestīnas valsts izveides, baidos, ka Palestīnas institūcijas nekļūs ilgtspējīgas un galu galā sabruks," teica ANO sūtnis.

"Runa nav tikai par naudu, gluži pretēji, manuprāt, tas tagad lielākoties ir par politiku," Palestīnas pašpārvaldes nākotnes stūrakmeņus raksturoja Serijs.

Tiešas miera sarunas starp Izraēlu un palestīniešiem nav notikušas kopš 2010.gada septembra pēc tam, kad abām pusēm radās domstarpības saistībā ar Izraēlas īstenoto ebreju apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās.

1967.gadā Tuvo Austrumu karā Izraēla sagrāba Jeruzalemes austrumu daļu un to anektēja. Ne Palestīna, ne starptautiskā sabiedrība neatzīst Izraēlas suverenitāti pār Austrumjeruzālemi. Izraēla visu Jeruzalemi uzskata par savu galvaspilsētu.

Palestīnas atbrīvošanas organizācija (PAO) cer, ka pēc starptautiskajām sarunām Izraēla izvedīs savu armiju no okupētajām palestīniešu teritorijām ‒ Jordānas upes rietumkrasta, Gazas sektora un Austrumjeruzalemes. Šajās teritorijās PAO vēlas izveidot valsti, kuras galvaspilsēta būtu Austrumjeruzaleme.

Savukārt Izraēla nepiekrīt atgriezties pie 1967.gada robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!