Foto: EPA-AFI
ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) otrdien daļēji apmierināja Bosnijas serbu pilsoņkara laika līdera Radovana Karadžiča prasību, kurā viņš iebildis pret procesa uzsākšanu 21.oktobrī, un to atlika uz nenoteiktu laiku.

"Apelāciju palāta deva rīkojumu tiesu palātai atlikt tiesas sākumu," teikts sprieduma daļā, kas pieejama žurnālistiem.

Karadžičs iebilda pret lēmumu procesu uzsākt 21.oktobrī, apgalvojot, ka viņam nepieciešami vēl vairāki mēneši, lai sagatavotos aizstāvībai.

Kā ziņots, ICTY apelāciju palāta iepriekš otrdien atkārtoti noraidīja Karadžiča prasību atsaukt viņam izvirzītās apsūdzības kara noziegumos, paskaidrojot, ka tiesai nav saistošas nekādas vienošanās par imunitātes piešķiršanu.

Karadžičs apgalvo, ka imunitāti saistībā ar iespējamām apsūdzībām kara noziegumos viņam 1996.gadā garantējis ASV diplomāts Ričards Holbruks.

Holbruks bija viens no galvenajiem autoriem Deitonas miera līgumam, ar kura noslēgšanu tika izbeigts Bosnijas karš. Diplomāts noliedz, ka būtu Karadžičam solījis imunitāti.

ICTY Karadžičam kopumā izvirzījis 11 apsūdzības genocīdā, kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci saistībā ar 44 mēnešus ilgo Sarajevas aplenkumu, kura laikā gāja bojā 10 000 cilvēku, un ar 1995.gada jūlijā Srebrenicā pastrādāto 8000 musulmaņu vīriešu un pusaudžu noslepkavošanu.

Karadžičs savu vainu uzrādītajās apsūdzībās noliedz.

Jau jūlijā tiesneši noraidīja Karadžiča prasību atsaukt apsūdzības.

"Pat ja šāda vienošanās tiktu pierādīta, tā neierobežotu tribunāla jurisdikciju, kā arī tā nebūtu tribunālam saistoša (..)," sacīts tiesnešu spriedumā.

Lēmums Karadžiča apelācijas prasībā ir galējs. Tas pieliek punktu viņa centieniem panākt apsūdzību atcelšanu.

Tomēr Karadžičs tiesā joprojām var iesniegt pierādījumus, kas apstiprinātu šādu vienošanos. Tiesneši norāda, ka tas varētu ietekmēt iespējamo soda mēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!