ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans pirmdien ierosināja izbeigt 28 gadus ilgo Kipras sašķeltību, izveidojot divu vienlīdzīgu valstu konfederāciju pēc Šveices parauga.
Annans nosūtīja savu ierosinājumu uz 150 lappusēm Kipras grieķu un turku līderiem - Glafkam Kleridim un Raufam Denktašam -, kuru neatrisinātās domstarpības draud aizkavēt Eiropas Savienības (ES) paplašināšanu un apdraud Turcijas izredzes uz iestāšanos ES.

Pēc tam Annans iesniedza savu priekšlikumu kopsavilkumu uz 10 lappusēm ANO Drošības padomei. Annana p riekšlikumi tika nosūtīti arī Kipras kopienu tradicionālajām atbalstītājām Grieķijai un Turcijai, kā arī bijušajai Kipras koloniālajai metropolei Lielbritānijai.

Annans sarunā ar reportieriem izteica cerību, ka viņa priekšlikumi var "veidot pamatu Kipras problēmas visaptverošam atrisinājumam", un sacīja, ka Drošības padome viņam pauž "plašu atbalstu".

ANO ģenerālsekretārs sacīja, ka lūdzis Kleridi un Denktašu atbildēt nedēļas laikā. "Tas būs grūts lēmums, kuram nepieciešama drosme, gudrība un tālredzība, un es esmu pārliecināts, ka viņi ir spējīgi uz to," piebilda Annans.

Annana plāns stāsies spēkā, kad tas būs pieņemts referendumos, kuri notiks vienlaicīgi Kipras grieķu un turku zonās.

Dokumenta preambulā atzīta abu Kipras etnisko kopienu "atšķirīgā identitāte" un to politiskā vienlīdzība. Jaunā Kipra šajā plānā definēta kā "neizjaucama partnerība ar kopīgu valdību un divām vienlīdzīgām komponentvalstīm - Kipras grieķu valsti un Kipras turku valsti".

Saskaņā ar šo ieceri Kiprai būtu viena balss starptautiskā mērogā. Tai būtu viens parlaments ar divām palātām - Senātu un Deputātu palātu, katrā pa 48 deputātiem. Puse Senāta deputātu būtu no Kipras grieķu valsts un otra puse - no Kipras turku valsts, bet Deputātu palātā abas valstis tiktu pārstāvētas atbilstoši iedzīvotāju skaitam.

Plānam stājoties spēkā, Kleridis un Denktašs kļūtu par Kipras prezidentiem uz trim gadiem. Pēc tam valsts vadītāja funkcijas tiktu nodotas parlamenta ievēlētai prezidentālai padomei, kurā būtu seši locekļi un kuras prezidents un viceprezidents ieņemtu amatu rotācijas kārtībā. Prezidentālā padome un viceprezidents mainītos reizi 10 mēnešos un pārmaiņus pārstāvētu grieķu un turku kopienas.

Plānā ietverti arī priekšlikumi izveidot augstāko tiesu ar deviņiem tiesnešiem - pa trim no katras etniskās kopienas un vēl trim, kuri nebūtu no Kipras, kā arī neatkarīgu centrālo banku un ģenerālprokuroru. Ierosināts izveidot arī izlīguma komisiju, kurā būtu vienāds skaits Kipras grieķu un turku un vēl viens nekiprietis, kuru ieceltu ANO ģenerālsekretārs.

Grieķijas premjerministrs Kosts Simitis atzina Annana plānu par ļoti nozīmīgu Kiprai. "Tā ir ievērojama diena Kiprai un kipriešiem. Pirmoreiz daudzu gadu laikā mēs saņēmām oficiālus visaptverošus priekšlikumus noregulējumam Kiprā," Simitis paziņoja žurnālistiem.

Plāna mērķis ir radīt abu Kipras kopienu "politiskas vienlīdzības" attiecības, kurās būtu ņemts vērā "līdzsvars starp Grieķiju un Turciju Vidusjūras austrumdaļā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!