Ziemeļkoreja zaudē ilgajā cīņā pret badu, taču tā kļuvusi atvērtāka pret starptautiskās palīdzības saņemšanu, trešdien paziņoja ANO Pasaules pārtikas programma (WFP).
"Mēs zaudējam cīņā pret badu Ziemeļkorejā," žurnālistiem pavēstīja WFP Āzijas nodaļas vadītājs Tonijs Banberijs. "Pagājušā gada raža bija mazāka daļēji vasaras plūdu dēļ, un tas kopā ar ievērojamu starptautiskās palīdzības samazināšanos ir miljoniem ziemeļkorejiešu padarījis daudz ievainojamākus pret pārtikas piegāžu nedrošību."

Ziemeļkorejai šogad draud pārtikas nepietiekamība viena miljona tonnu apjomā, taču tā "paudusi gatavību pieņemt vairāk pārtikas".

"Neskatoties uz stabilo uzlabošanos pārtikas apgādē Ziemeļkorejā pēc bada gadiem 90.gadu vidū un beigās, par pietiekamu ēdamā daudzumu joprojām ik dienas ir jācīnās trešdaļai līdz pusei visu ziemeļkorejiešu," paziņoja WFP.

WFP pagājušajā gadā sāka mazāku divu gadu programmu, lai "cīnītos pret pārtikas deficītu un pastiprinātu pārtikas apgādes drošību".

Tomēr pārtikas izdalīšanu pašreizējās programmas ietvaros "apdraud finansējuma trūkums", paziņoja WFP.

Ziedojumi sedz tikai 20% no programmai nepieciešamajiem 102 miljoniem dolāru (53,75 miljoniem latu).

WFP iepriekšējo ārkārtas palīdzības programmu pārtrauca pēc Ziemeļkorejas valdošās Korejas strādnieku partijas prasības, kura lūdza ANO vairāk pievērsies attīstībai, nevis palīdzībai.

Neskatoties uz vairāk nekā četru miljonu tonnu pārtikas piegādi 1,7 miljardu dolāru vērtībā vairāk nekā desmit gadu laikā, daudzi ziemeļkorejieši joprojām spiesti pārtikt no ēdiena, kam trūkst taukvielu, olbaltumvielu un mikroelementu, paziņoja WFP.

Pēdējos gados starptautiskie politiskie jautājumi, ieskaitot Ziemeļkorejas kodolprogrammas izraisīto krīzi, ir samazinājuši donoru vēlmi palīdzēt valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!