Foto: Reuters/Scanpix

Vairākas Zviedrijas valsts institūcijas piektdienas pēcpusdienā cieta no kiberuzbrukumiem, kas notika laikā, kad starptautiskā hakeru organizācija "Anonymous" brīdināja, ka rīkos kiberuzbrukumus pret Zviedrijas valsts interesēm, vēstīja interneta laikraksts "Local".

Piektdienas pēcpusdienā hakeru uzbrukuma dēļ nebija pieejamas valsts centrālās bankas, Zviedrijas Institūta un drošības dienesta "Sapo" mājaslapas.

Uz īsu laiku nebija pieejama arī parlamenta mājaslapa, kā arī hakeru uzbrukuma mēģinājumi konstatēti Zviedrijas Apelāciju tiesas, valsts policijas un Zviedrijas tiesu mājaslapām.

Interneta vietnes, kas kiberuzbrukuma dēļ netika slēgtas uz ilgāku laiku, lēni ielādējās vai ik pa brīdim pazuda no tiešsaistes.

Pilnībā nefunkcionēja arī Zviedrijas Cietumu un probācijas dienesta mājaslapa, tomēr dienests informēja, ka mājaslapā tiekot veikti uzturēšanas darbi, kas neesot saistīti ar kiberuzbrukumu un sākušies pirms tā.

Šonedēļ videoapmaiņas vietnē "YouTube" persona, kas teicās esam "Anonymous" pārstāvis, brīdināja par kiberuzbrukumiem, kas būs vērsti pret Zviedriju.

"Šopiektdien mēs veiksim lielāko darbu, kādu jebkad esam darījuši. Mēs pagaidām neteiksim, ko tieši darīsim," mākslīgi pārveidota balss paziņoja video.

Zviedrijas Institūta pārstāvis norādīja, ka institūta mājaslapa vairākas stundas nedarbojās, jo hakeri nosūtīja neskaitāmus saziņas pieprasījumus, kas pārslogoja serverus. Institūts sola pret hakeriem vērsties policijā.

Par uzbrukumiem Zviedrijas valsts institūciju mājaslapām personas, kas apgalvo, ka ir "Anonymous" biedri, brīvi diskutē sociālās saziņas vietnē "Facebook", kur ievietots saraksts ar 18 iespējamajiem hakeru uzbrukuma mērķiem Zviedrijā.

Grupai vietnē "Facebook" ir gandrīz 2000 biedru, kā arī tajā aicināts piedalīties ikviens, lai veiktu kiberuzbrukumu.

Ceturtdien "YouTube" ievietotā video cilvēks maskā ar pārveidotu balsi paziņo par to, ka "tuvākajās dienās "Anonymous" kļūs vēl aktīvāka un veiks uzbrukumus vairākām svarīgām vietnēm, kas pārstāv Zviedrijas sabiedrību".

Video tiek apgalvots, ka kiberuzbrukumi ir atriebība par Zviedrijas policijas pirmdien veiktiem reidiem pie mājaslapu uzturētāja PRQ, kas iepriekš nodrošināja arī vietnes "The Pirate Bay" un "WikiLeaks".

Policija reidā konfiscēja trīs serverus, tostarp arī serverus, kas apkalpo failu apmaiņas vietni "Tankafetest.se".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!