Tas, ka Igaunija vāca līdzekļus ekonomiskās izaugsmes laikā, dod valstij priekšrocības, salīdzinot ar citām valstīm, un iespēju šos līdzekļus izmantot tagad. Šādu viedokli intervijā "Radio 4" pauda Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips, vēsta "Postimees".

"Viņiem jāņem kredīti, bet mums ir rezerves. Tā, piemēram, pagājušajā gadā rezerves tika izmantotas. Mēs devām ekonomikai papildu līdzekļus. Un ekonomikas kritums nebija tik straujš, kāds varēja būt bez papildu līdzekļiem," sacīja Ansips.

Viņš arī paziņoja, ka lēmumi, kas valstij palīdzēs izkļūt no ekonomiskās krīzes, Igaunijā tiekot pieņemti visu laiku.

"Pēc Eiropas Komisijas (EK) viedokļa, tie lēmumi, kuri tika pieņemti Igaunijā, bija ļoti lietderīgi. Runa ir par lēmumu samazināt budžetu, kā arī palielināt investīciju daļu budžetā. Pēc EK viedokļa, investīciju daļa Igaunijas budžetā ir divreiz lielāka nekā vidēji Eiropas Savienībā," apgalvoja Ansips.

Pēc viņa viedokļa, lai Igaunija izkļūtu no krīzes, katram cilvēkam jāpieņem racionāli lēmumi. Premjerministrs ir pārliecināts, ka galvenā problēma, kas jāatrisina, ir bezdarbs.

"Mēs varam iegūt jaunas darbavietas pateicoties investīcijām. Rūpnīcas Somijā pārceļ ražošanu uz Igauniju, jo mums ir lētāks darbaspēks. Depozīti komercbankās aug, un šis pieaugums ir nozīmīgs. Cilvēkiem ir līdzekļi, taču viņi baidās šos līdzekļus izmantot," norādīja Ansips.

Pēc viņa vārdiem, banku sektors Igaunijā darbojoties labi. "Mums nevajadzēja glābt banku sistēmu, kā to darīja citas valstis," norādīja Ansips.

Premjers arī pauda pārliecību, ka investori sākuši vairāk uzticēties valsts ekonomikai pēc paziņojumiem par Igaunijas plānoto iestāšanos eirozonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!