Serbijas parlaments otrdien apstiprināja jauno pagaidu valdību, kas strādās līdz decembrī paredzētajām vēlēšanām. Par bijušā Dienvidslāvijas prezidenta Slobodana Miloševiča sabiedroto un sāncenšu izveidoto valdību nobalsoja 133 deputāti, pret - viens.
Taču 83 Serbijas Radikālās partijas deputāti, Miloševičam lojālie ultranacionālisti, atstāja parlamenta sēžu zāli, paziņojot, ka jaunā valdība ir "puča" rezultāts.

Serbijas parlamentā ir 250 vietu.

Serbijā līdz 23.decembrī paredzētajām vēlēšanām būs pagaidu valdība.

Miloševiča Sociālistiskās partijas biedrs Milomirs Miničs iecelts premjerministra amatā, par viņa vietniekiem - Serbijas Demokrātiskās opozīcijas pārstāvis Nebojsa Čovičs un Serbijas Atjaunotnes kustības biedrs Spasoje Kruničs.

Iepriekš Miničs runā parlamentam bija paziņojis, ka Serbija atrodas "ārkārtīgi sarežģītā" situācijā.

"Serbijā uzliesmojis vardarbības un nelikumību vilnis. Kad valdība un drošības spēki nav spējīgi nodrošināt mieru un konstitūcijas un likuma ievērošanu, vienīgais risinājums ir politisks risinājums," sacīja Miničs.

Miloševiča Sociālistiskā partija, kura joprojām ir spēcīgākā partija Serbijas parlamentā, pagājušajā nedēļā piekrita līdz vēlēšanām dalīt varu ar Serbijas Demokrātisko opozīciju, kas atbalstīja tagadējo prezidentu Vojislavu Koštunicu septembrī notikušajās Dienvidslāvijas parlamenta vēlēšanās.

Koštunicas atbalstītāji uzskata, ka decembrī paredzētajās vēlēšanās reformistiem ir lieliska iespēja iekļūt Serbijas valdībā un pārņemt no Miloševičam lojālajiem spēkiem varu šajā republikā.

Miničs uzsvēra, ka otrdien notikušais balsojums ir vienprātības uzvara, jo varas dalīšanas vienošanos "noslēguši ne vien sabiedrotie, bet arī politiskie sāncenši".

Viņš teica, ka pagaidu valdības galvenais uzdevums būs "nodrošināt sabiedrisko kārtību un mieru un atrisināt visus strīdus mierīgiem, politiskiem līdzekļiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!