Analītiskā centra "Levada" aprīlī un maijā veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 8,3% Krievijas iedzīvotāju valsts prezidenta vēlēšanās balsotu par Mihailu Hodorkovski, ja viņš izvirzītu savu kandidatūru šim amatam, ziņo "Mihaila Hodorkovska preses centrs".
Visvairāk par Hodorkovski kā prezidenta amata kandidātu balsotu jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kā arī Maskavas un citu lielāko pilsētu iedzīvotāji. Savukārt no tiem iedzīvotājiem, kuri aktīvi seko līdzi Hodorkovska lietai, par viņu prezidenta vēlēšanās būtu gatavs balsot katrs ceturtais respondents.

Gandrīz puse respondentu jeb 47% uzskata, ka Krievijas varas struktūras baidās no Hodorkovska politiskajām aktivitātēm un tieši tāpēc par inkriminētajiem noziegumiem viņam ticis pieprasīts maksimālais soda mērs - desmit gadi ieslodzījumā, kā arī aizliegums ieņemt vadošus amatus, tajā skaitā arī sabiedriskās organizācijās.

53% respondentu uzskata, ka Kremlis Hodorkovska lietā ir izdarījis spiedienu uz tiesu. Kopš pagājušā gada augusta par 10% ir palielinājies to iedzīvotāju īpatsvars, kuri uzskata, ka spiediens šajā lietā ir ticis izdarīts.

49% respondentu uzskata, ka selektīva likumu piemērošana Krievijā ir normāla parādība. Savukārt 58% aptaujāto ir pārliecināti, ka naftas kompānijas "Jukos" un tās vadītāju lietai nav nekā kopīga ar likumību un pat taisnīgumu.

41% respondentu uzskata, ka no Krievijas valdības var sagaidīt arī citus šādus gadījumus, kad tiek apsūdzēti cilvēki vai sagrauta kādas kompānijas darbība. Respondenti uzskata, ka tieši varas struktūru rīcība ir galvenais skaidrojums Krievijas ekonomiskās izaugsmes tempu samazinājumam.

Savukārt 53% aptaujas dalībnieku prognozē, ka jau tuvākajā laikā arī pret citām lielākajām Krievijas kompānijām tiks ierosinātas krimināllietas, bet 52% respondentu uzskata, ka "Jukos" lieta ir negatīvi ietekmējusi investoru vēlmi iegultīt savus līdzekļus Krievijā.

Hodorkovska lietai vairāk vai mazāk aktīvi līdzi seko apmēram puse respondentu un šo cilvēku īpatsvars būtiski nav mainījies kopš procesa sākuma 2004.gada jūnijā.

Analītiskais centrs "Levada" šo aptauju veica šī gada aprīlī un maijā, kopumā aptaujājot cilvēkus 128 apdzīvotos punktos 46 Krievijas reģionos. Kopumā tika aptaujāti 1600 cilvēki vecumā sākot no 18 gadiem, ņemot vērā galvenās sociāli profesionālās un sociāli demogrāfiskās Krievijas pieaugušos iedzīvotājus raksturojošās iezīmes.

Jau ziņots, ka Krievijas naftas magnātiem Mihailam Hodorkovskim un Platonam Ļebedevam otrdien Maskavas tiesa katram piesprieda deviņu gadu cietumsodu.

41 gadu vecais bijušais naftas kompānijas "Jukos" vadītājs Hodorkovskis tiesā atzīts par vainīgu sešos apsūdzības punktos, un viņam piespriests deviņu gadu cietumsods. Arī viņa biznesa partneris Ļebedevs atzīts par vainīgu sešos apsūdzības punktos un viņam piespriests deviņu gadu cietumsods.

Hodorkovskim un Ļebedevam bija izvirzītas pavisam septiņas apsūdzības, tai skaitā par krāpšanu, īpašuma izlaupīšanu un izvairīšanos no nodokļiem. Viņiem piespriestais cietumsods ir par vienu gadu mazāks par prokurora prasītajiem desmit gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!