Afganistānā, tuvojoties 20.augusta prezidenta vēlēšanām, aptaujās līderpozīcijas ieņem pašreizējais valsts galva Hamids Karzai, tomēr viņa pārākums nav tik spēcīgs, lai pie uzvaras tiktu jau pirmajā kārtā, liecina piektdien klajā nākušā pētījuma dati.

Par pašreizējo prezidentu gatavi balsot 44% vēlētāju, bet par viņa spēcīgāko sāncensi bijušo ārlietu ministru Abdullu Abdullu - 26%, liecina ASV finansētā Starptautiskā Republikāņu institūta dati.

Vēl ceturtdien vēlēšanu komisijas amatpersonas atzina, ka prezidenta vēlēšanās no paredzētajām balsošanas vietām vairāk nekā 10% var palikt slēgti, ja varasiestādes bīstamajos reģionos nespēs garantēt vēlētāju drošību.

Nemiernieku kustība "Taliban" ar iebiedēšanas metodēm afgāņus cenšas atturēt no piedalīšanās balsošanā, tādējādi apdraudot sekmīgu vēlēšanu norisi. Afganistānas vēsturē šīs būs tikai otrās prezidenta vēlēšanas.

Ja centrālā vēlēšanu komisija nebūs pārliecināta, ka riskantajos iecirkņos vēlēšanu amatpersonas un novērotāji var brīvi pārvietoties un ka afgāņu armija un policija var garantēt vēlētāju drošību, balsošanas vietas tur atvērtas netiks, solīja augstākā vēlēšanu komisijas amatpersona Dauds Ali Nadžafi.

Afganistānas talibu kaujinieku kustība vēl 30. jūlijā vērsās pie valsts iedzīvotājiem, aicinot boikotēt 20. augustā paredzētās prezidenta vēlēšanas un uzsākt džihadu - svēto karu -, lai "atbrīvotu iekaroto valsti".

"Lai iegūtu īstu neatkarību, nav jādodas uz pseidovēlēšanu iecirkņiem, bet gan džihada ierakumiem un tad, izrādot pretošanos un izcīnot svēto karu, jāatbrīvo valsts no iebrucējiem," teikts "Taliban" paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!