Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV sabiedrības atbalsts par ieroču un tiešas ekonomiskās palīdzības nodrošināšanu Ukrainai ir mazinājies, liecina jaunā “The Associated Press-NORC” aptauja.

48% aptaujāto atbalsta to, ka ASV piegādā Ukrainai ieročus, 29% ir pret un 22% apgalvo, ka viņi nav ne par, ne pret. 2022. gada maijā, mazāk nekā trīs mēnešus pēc kara sākuma, 60% respondentu sacīja, ka atbalsta bruņojuma nosūtīšanu Ukrainai.

Jautājumā par valdības līdzekļu sūtīšanu uz Ukrainu atbalstītāju un oponentu skaits ir līdzīgs – 37% to atbalsta, bet 38% ir pret.

ASV prezidents Džo Baidens ir vairākkārt paziņojis, ka ASV palīdzēs Ukrainai "tik ilgi, cik nepieciešams", lai atvairītu Krievijas iebrukumu, kas sākās pagājušā gada 24.februārī. Privāti administrācijas amatpersonas ir brīdinājušas Ukrainas amatpersonas, ka Kongresa — un Amerikas sabiedrības — pacietībai sniegt finansējumu karam bez skaidra noslēguma ir robežas. Kongress 2022. gadā apstiprināja aptuveni 113 miljardus dolāru ekonomiskajiem, humanitārajiem un militārajiem izdevumiem, kas paredzēti Ukrainai.

Aptauja liecina, ka 19% amerikāņu ir ļoti pārliecināti par Baidena spēju risināt situāciju Ukrainā, savukārt 37% apgalvo, ka viņiem ir tikai neliela pārliecība, bet 43% pauda, ka viņiem nav teju nekādas pārliecības par Baltā nama saimnieka spējām pārvaldīt situāciju Ukrainā.

Aptaujā atklāts, ka lielākā daļa amerikāņu, 63%, joprojām atbalsta ekonomisko sankciju noteikšanu Krievijai, lai gan arī tas ir samazinājies, salīdzinot ar 71%, kas to atbalstīja 2022. gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!