Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Gandrīz 85% vāciešu ir negatīvs vai ļoti negatīvs uzskats par ASV-Vācijas attiecībām, atsaucoties uz aptaujas datiem, raksta aģentūra "Reuters".

Aptaujā piedalījušies ap 5000 cilvēku un to aizvadītā gada novembrī un decembrī veica asociācija "Atlantik-Bruecke" kopā ar "Civey" institūtu.

Nedaudz vairāk kā 40% respondentu norādīja, ka, viņuprāt, Ķīna Vācijai ir labāks partneris, nekā ASV. 57,6% aptaujāto apgalvo, ka vēlas redzēt lielāku distanci starp Vašingtonu un Berlīni. Trešdaļa respondentu norāda, ka labā flanga populisms un protekcionisms ir bīstamākās globāla mēroga krīzes.

Savukārt Krievijas darbības uztrauc vien 1,9% respondentu, savukārt par Ķīnas pieaugošo ietekmi satraucas tikai 2,2%, raksta medijs.

ASV-Vācijas attiecības pasliktinājušās kopš prezidenta Donalda Trampa prezidentūras sākuma. Tramps Vācijai veltījis kritiku par, viņaprāt, Berlīnes nepietiekami lielajiem ieguldījumiem valsts aizsardzībā, kā arī gāzes cauruļvadu "Nord Stream 2".

Savukārt Vācija paudusi neapmierinātību ar Trampa administrācijas lēmumu izstāties no Parīzes klimata vienošanās, kā arī 2015. gadā parakstītā Irānas kodollīguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!