Divas trešdaļas amerikāņu ir pret ASV Gvantanamo karabāzē izveidotā cietuma slēgšanu un vēl lielāks īpatsvars ir pret cietumnieku pārvešanu uz cietumiem viņu dzimtajos štatos, liecina otrdien publicēti aptaujas rezultāti.

Laikraksta "USA Today" un sabiedriskās domas pētniecības organizācijas "Gallup" aptauja liecina, ka 65% amerikāņu ir pret cietuma slēgšanu un apsūdzēto teroristu pārcelšanu uz ASV cietumiem, bet to atbalsta tikai 32%.

Kad respondentiem tika jautāts, vai viņi atbalstītu cietumnieku pārvešanu uz viņu pašu dzimtajiem štatiem, šāda soļa neatbalstītāju skaits pieauga līdz 75%.

40% aptaujāto sacīja, ka Gvantanamo cietums ASV ir padarījis drošākas, bet pretējs viedoklis bija 18%.

ASV Senāts maijā deva triecienu prezidenta Baraka Obamas plāniem slēgt cietumu, atsakoties piešķirt viņam 80 miljonus dolāru (40,4 miljonus latu), kurus viņš lūdza cietuma slēgšanai. Kaut arī lielākā daļa demokrātu piekrīt nepieciešamībai slēgt Gvantanamo cietumu, viņi pieprasa detalizētāku plānu par to, kas notiks ar tajā ieslodzītajiem 240 terorismā aizdomās turētajiem ārvalstniekiem.

Demokrāti pievienojās opozīcijā esošajiem republikāņiem, kuri jau nedēļām brīdināja, ka Obamam faktiski nav nekāda plāna, ko darīt ar Gvantanamo vēl esošajiem ieslodzītajiem, uzsverot, ka nevienu no šiem ārvalstniekiem, kas tiek turēti aizdomās par terorismu, nedrīkst nedz ieslodzīt, nedz tiesāt, nedz atbrīvot uz ASV zemes.

Obama neilgi pēc stāšanās amatā deva rīkojumu slēgt pretrunīgi vērtēto cietumu līdz 2010.gada janvāra beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!