Foto: AFP/Scanpix
Austrijā pieaug bažas par nekontrolētās imigrācijas krīzes sekām, 60% austriešu atzīstot, ka milzīgais nelegālo imigrantu skaits ir pamats bailēm un satraukumam, liecina pirmdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar citas aptaujas pirmdien publiskotajiem rezultātiem arī arvien lielāks skaits zviedru uzskata, ka valstij jāuzņem mazāks skaits imigrantu.

Kā liecina aptauja, kuru veicis sabiedriskās doms pētniecības uzņēmums "Unique Research", 35% austriešu uzskata, ka valdībai nevajadzētu uzņemt vairs nevienu imigrantu vai patvēruma meklētāju, bet 21% paudis viedokli, ka labāko risinājumu imigrācijas krīzei piedāvājis ārlietu ministrs Sebastians Kurcs, cita starpā paredzot bēgļiem obligātus Austrijas vērtību un vācu valodas kursus.

Laikraksta "Heute" pasūtītā aptauja arī liecina, ka tikai astoņi procenti austriešu uzskata, ka būtu jāuzņem lielāks ieceļotāju skaits.

16% respondentu pauduši atbalstu galēji labējās Brīvības partijas līdera Heinca Kristioāna Štarhes piedāvātajam risinājumam, kas cita starpā paredz žoga būvniecību visās vietās uz robežas, kuras nelegālie imigranti varētu izmantot, lai iekļūtu Austrijā.

Tikmēr kanclers Verners Faimans, kas pārstāv sociāldemokrātus (SPÖ) un iebilst pret jebkādu žogu būvniecību uz robežas, izpelnījies vienīgi septiņu procentu aptaujāto atbalstu.

Savukārt 34% austriešu atzinuši, ka neviens no politiķiem, viņuprāt, nespēj piedāvāt labu risinājumu.

84% ir pārliecināti, ka vispiemērotākā rīcība būtu pienācīgas kontroles atjaunošana uz Eiropas Savienības (ES) ārējām robežām, bet 77% pauduši atbalstu ātras bēgļu repatriācijas procedūras ieviešanai.

36% austriešu uzskata, ka lielais patvēruma meklētāju skaits atstās negatīvu ietekmi uz darba tirgu, bet 30% domā, ka tiks satricināta valsts finanšu sistēma.

Tikmēr aptauja, kuru veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Sifo" un kuras rezultātus publicējis laikraksts "Svenska Dagbladet", liecina, ka 41% zviedru uzskata, ka samazināms bēgļiem izsniedzamo uzturēšanās atļauju skaits.

Vēl septembrī tādās domās bija tikai 27% aptaujāto.

No 1000 respondentiem, kas tika intervēti laikā no 2. līdz 5.novembrim, ceturtdaļa uzskata, ka uzņemamo patvēruma meklētāju skaits saglabājams pašreizējā līmenī, bet tā palielināšanu atbalsti tikai 17%.

Vēl 16% aptaujāto nav varējuši šajā jautājumā formulēt savu viedokli.

Par negatīvās attieksmes pieaugumu pret ieceļotājiem liecina arī sociālie mediji.

Saskaņā ar "Svenska Dagbladet" veikto pētījumu 35% oktobrī izdarīto ierakstu sociālās saziņas vietnēs "Facebook", "Twitter" un "Instagram", kas satur atslēgas vārdu "bēgļi", ir pausta negatīva attieksme, kamēr septembrī šādu ierakstu proporcija bija tikai 21%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!