Foto: AP/Scanpix

Azerbaidžāna, kas ir Turcijas stratēģiskais partneris, slēgusi televīzijas kanālu ANS TV, kas bija plānojusi pārraidīt interviju ar ASV mītošo islāma sludinātāju Fethullahu Gilenu, ko Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans apsūdz par puča plānošanu Turcijā, vēsta "Eurasianet".

Azerbaidžānas Nacionālā radio un televīzijas padome paziņojumā norādījusi, ka vismaz uz mēnesi slēgs Azerbaidžānas ANS TV un tās raidījumus, lai tādējādi "apturētu un novērstu provokācijas, kuru mērķis ir apdraudēt Azerbaidžānas stratēģiskās sadarbības attiecības ar Turciju, nevis ļaut vaļu propagandai un terorismam".

Tāpat padome vēlas arī iesūdzēt tiesā televīziju, lai tai atņemtu licenci, informē "Eurasianet". Savukārt ANS TV ģenerāldirektoru pašlaik par notikušo iztaujā prokurori.

Vēstīts, ka Erdogans puča organizēšanā apsūdz savu galveno ienaidnieku – ASV mītošo islāma sludinātāju Fethullahu Gilenu – un viņa piekritējus, bet Gilens noliedz jebkādu saistību ar to un ir pieļāvis iespēju, ka apvērsuma mēģinājums var būt paša Erdogana inscenēts.

Ziņots, ka piektdien notikušā apvērsuma mēģinājuma laikā miruši vairāk nekā 290 cilvēki, bet aptuveni 1400 ievainoti. Pučisti izmantoja tankus, kaujas helikopterus un pat iznīcinātājus, uzbruka parlamentam un pretizlūkošanas dienesta centrālajai ēkai, kā arī centās bloķēt valsts lielāko lidostu un tiltu pār Bosfora šaurumu Stambulā.

Apvērsums gan izgāzās, jo daļa armijas, augsti stāvošu politiķu, kā arī sabiedrības nostājās prezidenta pusē.

Pēdējais veiksmīgais militārais apvērsums valstī notika pirms 36 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!