ASV viceprezidents Diks Čeinijs svētdien paziņoja, ka viņam ir grūti noticēt tam, ka Palestīnas līderis Jasirs Arafats nav bijis iesaistīts nesenajā ieroču kontrabandas incidentā, kas saistīts ar Irānu un Libānas kaujinieku grupējumu "Hezbollah", un apšaubīja Arafata gatavību piedalīties Tuvo Austrumu miera procesā.
Intervijā telekanālam "Fox News" svētdien Čeinijs sacīja, ka 50 tonnas ieroču, ko Izraēla atrada kravas kuģī "Karina A" Sarkanās jūras starptautiskajos ūdeņos 3.janvārī, "Irāna, acīmredzot, ar "Hezbollah" starpniecību, ir sūtījusi uz Palestīnu".

Incidentā iesaistītie cilvēki bijuši tik tuvu stāvoši Arafatam, ka "ir grūti noticēt, ka viņš pats nav bijis iesaistīts", piebilda Čeinijs.

ASV augsta ranga amatpersona pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Bušs ir nosūtījis vēstules Ēģiptes, Jordānijas un Saūda Arābijas līderiem, kurās sniedz pierādījumus Palestīnas pašpārvaldes līdzdalībai ieroču kontrabandas mēģinājumā un aicina izdarīt spiedienu uz Arafatu, lai panāktu, ka viņa vēršanos pret tiešajiem vaininiekiem.

"Vistraucējošākais tajā visā, protams, ir tas, ka ir ļoti daudz vietu arābu pasaulē, kur viņš [Arafats] varētu doties, lai meklētu atbalstu vai arī palīdzību, lai virzītu miera procesu," sacīja Čeinijs. "Tas, ko viņš ir izdarījis, ir nācis par labu teroristu organizācijai, "Hezbollah", un valstij, kas atbalsta un veicina terorismu, kas vēlas izbeigt miera procesu, - Irānu."

"Tas vedina uz vairākiem nopietniem jautājumiem, vai Arafats patiesi ir ieinteresēts miera procesa attīstības turpināšanā," uzsvēra ASV viceprezidents.

Palestīniešu līderis, tāpat arī Irāna, ir noliedzis, ka būtu zinājis par ieroču kravu.

Uz jautājumu par Arafats lūgumu ASV nosūtīt savu pārstāvi Entoniju Zini uz Tuvajiem Austrumiem, lai aizkavētu augošo vardarbību, Čeinijs sacīja: "Šajā posmā mums ir vajadzīgs saskatīt kādas pozitīvas pazīmes, ka viņa atgriešanās darītu ko labu."

"Un tas nozīmē, ka mēs gaidām no Arafata kādus pozitīvus rezultātus. Viņam ir jāpilda sava apņemšanās. Viņam jārīkojas atbildīgi, lai kontrolētu teroristu uzbrukumus," piebilda ASV viceprezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!