Īrijas policija otrdien arestējusi septiņus musulmaņus, kuri tiek turēti aizdomās par plāniem nogalināt zviedru mākslinieku Lāšu Vilku, kurš izraisīja islāma pasaules sašutumu ar karikatūrām par pravieti Muhamedu, attēlojot viņu suņa izskatā.

Četri vīrieši un trīs sievietes tika arestēti Īrijas dienvidu pilsētās Korkā un Voterfordā pēc starptautiskas operācijas.

"Operācija ir daļa no izmeklēšanas par sazvērestību pastrādāt nopietnu noziegumu," teikts Īrijas nacionālās policijas paziņojumā.

Policija piebilda, ka operācijā piedalījās tiesībsargājošās iestādes ASV un vairākās Eiropas valstīs.

Arestētie ir vecumā no 25 līdz 50 gadiem, norādīja policija, savukārt valsts raidsabiedrība RTE ziņo, ka aizdomās turētie ir no Marokas un Jemenas, taču viņi visi Īrijā atrodas likumīgi.

2007.gada augustā laikraksts Zviedrijas laikraksts "Nerikes Allehanda" publicēja Vilka zīmējumu, kurā Muhameda galva pievienota suņa ķermenim.

Karikatūra izraisīja gan vietējo, gan pasaules musulmaņu dusmas, kuri pieprasīja avīzes atvainošanos un mudināja Zviedriju aizliegt tās atkārtotu publicēšanu.

Zviedrijas medijos tā izsauca dzīvu diskusiju par preses brīvību, bet musulmaņi Erebrū pilsētā, kur atrodas laikraksta "Nerikes Allehanda" redakcija, sarīkoja divas protesta demonstrācijas.

Ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīts grupējums izsludinājis 150 000 dolāru lielu atlīdzību par karikatūrista rīkles pārgriešanu, vai arī 100 000 dolārus par viņa nogalināšanu citā veidā. Savukārt par "Nerikes Allehanda" galvenā redaktora Ūlfa Johansona nogalināšanu piesolīti 50 000 dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!