Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pērnā gada novembrī pazuda Argentīnas dīzeļa elektriskā zemūdene "San-Juan" un, par spīti 13 valstu iesaistei meklēšanas darbos, tā līdz šim nav atrasta. Argentīnas valdība tagad sola atlīdzību par zemūdens paldlīdzekļa atrašsnu, ziņo portāls "Sky News".

Uz zemūdenes atradās 44 apkalpes locekļi. Decembrī karaflotes meklēšanas grupa paziņoja, ka vairs necer atrast apkalpi dzīvu un misija no glābšanas mainīta uz meklēšanu.

Par atlīdzības izsludināšanu tikšanās laikā ar pazudušo apkalpes locekļu tuviniekiem paziņoja Argentīnas prezidents Maurisio Makri. Savukārt aizsardzības ministrs Oskars Aguads vēlāk precizēja, ka naudas balvas summa būs aptuveni četri miljoni eiro, bet precīza summa tikšot paziņota vēlāk.

Atlīdzību būs iespēja saņemt ikvienam, kas spētu trīs mēnešus pazudušo argentīniešu zemūdeni "San-Juan" atrast, paziņoja Argentīnas aizsardzības ministrs

Jau ziņots, ka dīzeļa elektriskā zemūdene pazuda 15. novembrī. Tā devusies parastā apmācību izbraucienā pa okeāna austrumu piekrasti, bet atpakaļ nav atgriezusies.

"Jūras ūdens ir iekļuvis zemūdenes ventilācijas sistēmā, radot īssavienojumu un izraisot ugunsgrēku," teica zemūdenes "San-Juan" kapteinis vienā no pēdējiem ziņojumiem.

Oficiālās iestādes ziņo, ka trīs stundas vēlāk netālu no pēdējās zināmās zemūdenes atrašanās vietas bija dzirdamas neparastas skaņas, kas "līdzīgas sprādzienam".

Zemūdene tika nodota ekspluatācijā 1985. gadā. Pēdējais tās remonts ir veikts 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!