Foto: Shutterstock

Covid-19 pandēmijas laikā lielākais valsts atbalsts bijis azartspēļu biznesam – nozares uzņēmumi valsts grantos apgrozījuma krituma kompensēšanai laikā no 2020. gada beigām līdz 2022. gada pavasarim saņēmuši vairāk nekā septiņus miljonus eiro, ceturtdien raksta žurnāls "Ir".

Vislielākā summa – 1,9 miljoni eiro – samaksāti azartspēļu klubu īpašniekam "Joker LTD", otrajā vietā ar 1,24 miljoniem eiro bijis spēļu zāļu "Zilais dimants" īpašnieks "DLV", bet trešajā – "Fenikss" laimētavas īpašnieks "Alfor" ar 1,17 miljoniem eiro.

Šie trīs azartspēļu organizētāji ir vislielākā atbalsta saņēmēji visā grantu programmā, kurai valsts kopumā tērēja 570 miljonus eiro – vairāk nav saņēmis neviens cits uzņēmums nevienā citā nozarē, liecina "Ir" izpētītais.

"Ir" raksta, ka pirmo reizi apkopojis informāciju par visiem uzņēmumiem, kas saņēma šos valsts grantus. Kopumā atbalsts sniegts 12,3 tūkstošiem uzņēmumu. Vidējā atbalsta summa bijusi ap 46 tūkstošiem eiro.

"Simt lielākie grantu ieguvēji ir tikuši pie krietnas pīrāga daļas – vairāk nekā 77 miljoniem eiro. Tikai 18 uzņēmumu saņemtais grants pārsniedz miljonu," raksta "Ir".

Laikraksts atgādina, ka valsts granti bija domāti, lai kompensētu zaudētos ienākumus, ja uzņēmuma apgrozījums pandēmijā bija būtiski krities – vismaz par 20%, bet vēlāk šo slieksni pacēla līdz 30%. Uzņēmumiem pašiem bija jāpiesakās grantam, un piešķiramo summu valsts aprēķināja 30% apmērā no darba algu kopsummas, par ko bija samaksāti nodokļi.

Sākotnēji valdība plānoja šim atbalstam tērēt 30 miljonus eiro, taču summas vairākkārt palielināja un beidzot 2021. gada nogalē programmai bija atvēlēti 819 miljoni, jo sliktās epidemioloģiskās situācijas dēļ valstī ieviesa stingru mājsēdi.

Žurnāls atzīmē, ka azartspēļu bizness šajā grantu programmā izrādījies liels ieguvējs, jo atbalstu saņēmuši arī uzņēmumi, kas pieder tiem pašiem īpašniekiem, taču nodarbojas ar azartspēļu blakus biznesu.

Azartspēļu klubi izmantojuši arī citus valsts atbalsta veidus.

Laikraksts atgādina, ka azartspēļu uzņēmumi pandēmijas laikā turpinājuši darbu attālināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!