Vardarbībā pret irākiešu ieslodzītajiem tiek apsūdzēti arī Polijas un citu valstu karavīri no ASV vadītās koalīcijas Irākā.
Polijas armija piektdien kategoriski noliedz apsūdzības, ka poļu karavīri būtu aizskāruši irākiešu ieslodzītos.

Latviešu karavīriem ar izvirzītajām apsūdzībām nav nekādas saistības, norādīja Nacionālo bruņoto spēku preses virsnieks Uldis Davidovs. Viņš skaidroja, ka Latvijas kontingenta karavīru uzdevumos neietilpst cietumu apsargāšana, mūsu karavīri nodarbojas ar konvojēšanu un eskortēšanu. Līdz ar to ar ieslodzītajiem viņiem nav saskarsmes.

ASV Armijas kriminālizmeklēšanas dienesta aģentu interviju pieraksti, kas nonākuši aģentūras AP rīcībā, satur jaunus apgalvojumus, ka koalīcijas spēku karavīri situši ieslodzītos pirms nodošanas amerikāņiem.

Armijas pratinātājs seržants Antonio Monserate izmeklētājiem sacīja, ka divi ieslodzītie irākieši vardarbībā pret viņiem apsūdzējuši Polijas karavīrus.

Ieslodzītie vardarbībā apsūdzēja arī irākiešu spēkus, taču dokumentos, ko ieguvusi AP, viņi nemin nevienu citu valsti.

Citi Abu Graibas cietuma civilie un militārie darbinieki minēja ieslodzīto apgalvojumus, ka viņus situši "koalīcijas spēki" pirms ierašanās ASV pārziņā esošajā cietumā.

"Daudzi aizturētie sūdzējās par koalīcijas, nevis ASV spēku fizisku vardarbību," izmeklētājiem teica civilā izlūkdienesta analītiķis Ljūks Olanders.

Tajā pašā laikā Polijas štāba pārstāvis pulkvedis Zdzislavs Gnatovskis piektdien noliedza mediju ziņas, ka poļu karavīri aizskāruši irākiešu gūstekņus Polijas komandēto spēku zonā Irākā.

"Es to kategoriski noliedzu," paziņoja Gnatovskis. "Pirms dažām nedēļām galvenais militārais prokurors veica izmeklēšanu mūsu ieslodzījumu centrā un apstiprināja, ka tiek ievērotas visas procedūras".

Gnatovskis piebilda, ka Polija nav saņēmusi nekādas sūdzības no ASV spēkiem par tās karavīru rīcību.

Kā ziņots, Polijas vadītie daudznacionālie spēki, kuru vidū ir arī 120 karavīri no Latvijas, Irākā kontrolē Kerbelas, Bābilas, Vāsitas, Nedžefas un Kādisijas provinci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!