Foto: TASS/Scanpix/LETA

Armēnija saistība ar apsūdzībām korupcijā aizturējusi bijušo aizsardzības ministru, kas vadīja valsts bruņotos spēkus pagājušā gada karā ar Azerbaidžānu, ceturtdien pavēstīja amatpersonas.

Davids Tonojans aizturēts saistībā ar apsūdzībām par "amata ļaunprātīgu izmantošanu, viltošanu un piesavināšanos ieroču iegādes procesā valsts bruņotajiem spēkiem", pavēstīja Nacionālās drošības dienests.

53 gadus vecais Tonojans tika iecelts aizsardzības ministra amatā 2018. gadā, bet demisionēja drīz pēc sešu nedēļu kara.

Eksministrs tiek turēts aizdomās par 3,9 miljoniem eiro līdzvērtīgas summas piesavināšanos, pavēstīja drošības dienests, norādot, ka tiek veikta izmeklēšana saistībā ar vairākām citām bijušajām un pašreizējām militārpersonām lietās par līdzīgām apsūdzībām.

Pēc pagājušā gada kara asu nopēlumu izpelnījās premjerministrs Nikols Pašinjans, opozīcijas spēkiem pārmetot, ka viņš nav sagatavojis armiju iespējamai plašai karadarbībai un nodevis nacionālās intereses, piekrītot pazemojošam pamieram.

Armēnijas bruņotie spēki nebija pietiekami nodrošināti un tiem nebija zināšanu par mūsdienu kara metodēm, vienlaikus korumpētas amatpersonas iedzīvojušās bagātībā uz bruņojuma iegādes līgumu rēķina, norāda kritiķi.

Pagājušā gada septembrī Armēnijas un Azerbaidžānas starpā uzliesmoja karadarbība par pamatā armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahas strīdus reģionu, kā rezultātā dzīvību zaudēja aptuveni 6500 cilvēku.

Karadarbība ilga sešas nedēļas un noslēdzās 9.novembrī, kad Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Saskaņā ar vienošanos armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90. gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!