Armēnijas augstākā tiesu instance - Konstitucionālā tiesa (AKT) sestdien noraidījusi prasību anulēt 19.februārī notikušo vēlēšanu oficiālos rezultātus. Tā kā AKT lēmums nav pārsūdzams, vēlēšanu rezultāti paliek spēkā, informē ārvalstu mediji.
Ar prasību anulēt vēlēšanu rezultātus AKT bija vērsušies prezidenta kandidāti Levons Terpetrosjans (bijušais Armēnijas prezidents) un Tigrans Karapetjans (Armēnijas Tautas partijas līderis).

Kā jau iepriekš ziņots, Armēnijā notikušajās prezidenta vēlēšanās jau pirmajā kārtā, saņemot 52,86% balsu, uzvarēja premjerministrs Seržs Sarkisjans, bet vadošais opozīcijas kandidāts, bijušais prezidents Levons Terpetrosjans saņēma 21,43% balsu.

Lai gan AKT lēmumā apstiprināti Armēnijas Centrālās vēlēšanu komisijas pasludinātie vēlēšanu rezultāti, ir arī atzītas nepilnības esošajā vēlēšanu sistēmā. Lēmumā uzsvērts, ka ir nepieciešamas būtiskas likuma izmaiņas, kuras nepieļautu pārkāpumus, sākot no vēlēšanu sagatavošanas un beidzot ar pašām vēlēšanām. AKT uzskata, ka likumā nav izmantotas arī administratīvo tiesu iespējas vēlētāju balsu pārskaitīšanas organizēšanas jautājumos.

"Kandidātu, galvenokārt Terpetrosjana, iesniegtās ziņas par pārkāpumiem vairākos vēlēšanu iecirkņos nevar kalpot par pamatu apšaubīt vēlēšanu rezultātus citos iecirkņos un vēlēšanu rezultātus kopumā," teikts AKT lēmumā.

Ar vēlēšanu rezultātiem neapmierinātie kandidāti bija iesnieguši AKT ap 500 dokumentu, taču pieņemti izskatīšanai tika tikai 94. Pārējie tika noraidīti, jo nebija sastādīti atbilstoši likuma normām. AKT nolēma nosūtīt vairākus materiālus par vēlēšanu pārkāpumiem izskatīšanai uz Ģenerālprokuratūru.

Lēmumā atzīta arī Armēnijas Nacionālās televīzijas un radio komisijas formālā attieksme pret pienākumu kontrolēt vienāda ētera laika piešķiršanu kandidātiem un pat Armēnijas sabiedriskās televīzijas "ētisko un morālo normu pārkāpumi" vēlēšanu kampaņu atspoguļošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!